Який потрібен генератор для квартир: вибір і встановлення

Раніше генератори були долею тільки жителів приватного сектору, у яких періодично пропадала електрика. Але після блекаутів 2022 року багато жителів багатоповерхових будинків теж задумалися про автономні джерела електроенергії. У цій статті я розповім про компактні генератори для квартири - як їх вибрати і де встановити. Назву конкретні моделі, які підходять для такої експлуатації. Поради дам на основі особистого досвіду, оскільки я, як майстер, добре розбираюся в бензоагрегатах. Нагадаю, що мене звати Андрій, у мене своя майстерня з ремонту, а ще я співпрацюю з МотоЗілла понад 10 років.

Вибір генератора для квартири за нормами

Спершу поговоримо про те, який генератор підійде для квартири за рівнем гучності. Державними будівельними нормами України (ДБН) затверджено, що в денний час (у будні з 8:00 до 22:00 або у вихідні з 9:00 до 23:00) рівень шуму в житлових будинках не повинен перевищувати 55 дБ. У гуртожитках ця планка трохи інша - 60 дБ. У нічний час за нормативами не можна шуміти голосніше 45 і 50 дБ відповідно. Порушення цього режиму може призвести до обурення сусідів. Вони мають право викликати поліцію. Передбачена адміністративна відповідальність зі штрафом 510 грн. Якщо порушення повториться, поліція має право вилучити обладнання, що створює шум.

Тому, вибираючи генератор для квартири, потрібно враховувати, з якою гучністю він працюватиме. Відразу зазначу, що бензинові електростанції тихіші, ніж дизельні. Розглядати потрібно тільки цей сегмент обладнання. Бензинові моделі діляться на звичайні та інверторні. Рекомендую вибирати серед останніх - вони компактніші, а також мають закритий кожух, який слугує додатковою шумоізоляцією. При цьому багато інверторних електростанцій не перевищують встановлені державою санітарні норми за рівнем шуму. Найчастіше у них всередині є демпфери, що перешкоджають поширенню вібрації від двигуна.

Наприклад, хороший бензиновий генератор для квартир - TTG XYG2000I. У нього повністю закритий корпус, а також спеціальні гумові ніжки. Усередині передбачена антивібраційна система, що гасить коливання. У характеристиках вказано рівень шуму 60 дБ. Оскільки на слух навряд чи хтось відчує різницю в 5 зайвих дБ, він цілком підійде для експлуатації у квартирі. Генератор ТАТА 1800I видає 58 дБ, працюючи ще тихіше.

Вибір генератора для квартири за параметрами

Інверторні генератори видають струм із чистішою синусоїдою, оскільки спочатку випрямляють напругу, а потім перетворюють її назад у змінну. Це більш безпечно для підключення побутової техніки. Вибираючи генератор для квартири, потрібно:

  1. Врахувати, скільки приладів працюватиме одночасно.
  2. Скласти їхню паспортну потужність.
  3. Передбачити запас за потужністю +20-30% на випадок, якщо екстрено буде потрібно підключити ще один споживач.

Наприклад, ТАТА 1800I видає потужність до 2000 Вт. Від такої електростанції вийде живити: холодильник (200 Вт), телевізор (300-500 Вт), комп'ютер (300 Вт), освітлення (100-200 Вт). Найчастіше у компактних генераторів тільки одна розетка для підключення навантаження. У неї вставляють вилку подовжувача з кількома розетками. Але і при цьому вільних гнізд може не вистачити для підзарядки всіх гаджетів. Тоді корисно вибрати інверторний генератор для квартири з окремим роз'ємом USB. Через нього вийде зарядити смартфон або планшет, не займаючи гнізда для побутової техніки. Такий роз'єм є у TTG XYG2000I.

А ось хороша модель для квартири - MAXpeedingRODS MXR3500. У неї є:

  • дві вбудовані розетки 220В;
  • роз'єм USB для підключення гаджетів;
  • розетка 12В постійного струму для підзарядки акумуляторів.

Якщо у квартирі багато споживачів, то раджу вибрати генератор Enersol EPG-4000ISE. Він видає до 4,85 кВт. Тоді вийде живити електрочайник, мікрохвильовку або бойлер. Такий агрегат видає 64 дБ, що теж не сильно буде чутно сусідам.

Вибір місця встановлення генератора для квартири

Жителі перших поверхів можуть дозволити собі встановити генератор на вулиці, просто під вікнами. Але для подачі кабелю в кімнату доведеться відкривати вікно. Влітку це не проблема, а взимку буде випускати тепло. Тоді можна просвердлити пластикову раму, протягнути кабель, а потім приєднати до нього вилку. Якщо корпус має захист нижче IP54, потрібно подбати про спорудження невеликого навісу.

Не забудьте прив'язати сам генератор до дерева ланцюгом, щоб його не вкрали. Якщо дерева поблизу немає, рекомендую забити в землю арматуру завдовжки не менше 1 метра. На її верхньому торці збоку потрібно приварити гайку, яка відіграватиме роль кільця для закріплення ланцюга або замка від велосипеда. На ніч краще забирати електростанцію у квартиру.

А ось жителям верхніх поверхів такий варіант уже не підійде. Буде потрібно багато кабелю для подачі живлення в кімнату. Тоді рекомендую встановити бензиновий генератор у квартирі на балконі. В ідеалі - коли балкон не засклений. Електростанція буде закрита від прямих опадів, а вихлопні гази зможуть вільно йти в повітря.

Якщо балкон засклений, потрібно організувати канал для видалення вихлопних газів. Оскільки вони гарячі, необхідний рукав із гофрованого металу. Він має бути досить гнучким, щоб подати його під потрібним кутом у відкрите вікно. Попереджу, що для нормальної роботи бензинового двигуна потрібна повітряна тяга.

Якщо подовжити вихлопну трубу більш ніж на 1-1,5 м, ДВЗ може глухнути. Тому раджу розташувати генератор на балконі так, щоб труба для відведення відпрацьованих газів була коротшою за 1 м. Можливо, доведеться встановити електростанцію не на підлогу, а на стіл або стілець поруч із вікном. Інший варіант - зробити отвір в обшивці балкона і вивести трубу безпосередньо на вулицю. Це допоможе зберегти тепло на заскленому балконі.

При підлоговому розміщенні рекомендую укласти дерев'яну основу на тканину, що додатково знижуватиме рівень шуму і низькочастотну вібрацію. Раджу використовувати електростанцію у квартирі тільки в денний час, а ввечері користуватися зарядженими від неї гаджетами.

Великий вибір бензинових генераторів для квартир представлений в інтернет-магазині МотоЗилла. Тут ви знайдете і запчастини для ремонту, якщо щось зламається.