Як зробити відвал на мотоблок?

Хоча мотоблок частіше експлуатується в теплу пору року, взимку йому можна теж знайти корисне застосування, наприклад, чистити сніг. Магазинні відвали коштують дорого, а товщина металу може бути такою, що лопата погнеться або трісне кріплення вже в перший рік використання. Практичніше і дешевше зробити таке пристосування самому. Воно вийде надійнішим, але знадобиться вміння працювати з металом. У цьому огляді я поділюся, як зробити відвал на мотоблок з вузькою або широкою рамою. Підкажу, за допомогою якого вузла зробити поворотний відвал для прибирання снігу з доріжок. Нагадаю, що я - Андрій, займаюся ремонтом мотоблоків, мототехніки та бензоінструменту у своїй майстерні, а також співпрацюю з МотоЗілла понад 10 років.

Як зробити саму лопату для мотоблока

Почну тему з того, з чого і як зробити саму снігоприбиральну лопату на мотоблок. Спершу визначтеся з розміром ковша, який вам необхідний. Якщо потрібно чистити тільки вузькі доріжки, вистачить 60-80 см. Найпоширеніший розмір (довжина) лопати для прибирання снігу за допомогою мотоблока - 100 см. За висотою характеристика може бути 40-55 см - все залежить від обсягу снігу, що випадає у вашому регіоні. Товщина металу лопати визначає стійкість ковша до навантажень. Найбюджетніший варіант - сталевий лист 2 мм. Але я, як майстер, рекомендую використовувати листову сталь перетином 3 мм.

Для надання лопаті зігнутої форми доведеться знайти гнучкий верстат. Якщо у вас висота лопати 55 см, то відміряйте від нижнього і верхнього краю по 12 см. Це і будуть лінії вигину. За меншої висоти лопати ці розміри зменшуються пропорційно. Наприклад, для висоти 40 см можна відступити від країв на 10 см. Раджу загнути кромки під 30 градусів. Це дасть змогу ефективно штовхати замет, не залишаючи пропусків.

Нижня кромка обов'язково доповнюється м'яким скребком, оскільки інакше залишатимуться пропуски снігу на доріжці або метал дряпатиме плитку. Зробити м'який нижній край можна таким чином:

  1. Просвердліть у нижній частині отвори діаметром М6-М8, відступивши від краю на 2 см.
  2. Свердліть їх із відстанню через кожні 10 см.
  3. Підготуйте металеві пластини перетином 2 мм і шириною 2 см.
  4. Просвердліть у пластинах такі самі отвори.
  5. Виріжте з транспортерної стрічки смугу гуми завширшки 5 см.
  6. Просвердліть у ній отвори так, щоб вони збігалися з отворами на лопаті та смузі металу.
  7. Прикладіть гуму до ковша, вставте болти, надіньте зверху смужки металу і притягніть їх гайками.

Для посилення лопати і рівномірного передавання навантаження зі зворотного боку рекомендую приварити профільну трубу, що проходить по всій довжині листа. Вона має бути розташована посередині. Підійде перетин профілю 50х40 або 60х40 мм. Трубу фіксують за допомогою прихваток електрозварюванням з відстанню через кожні 50 мм з двох сторін до лопати.

Як зробити поворотний відвал на мотоблок

Прямий снігоприбиральний відвал штовхатиме сніг тільки вперед. Доведеться загортати самими мотоблоком на узбіччя, щоб прибрати замет убік. Для збільшення ефективності розповім, як зробити відвал на мотоблок поворотного типу. Тоді агрегат їхатиме завжди прямо по доріжці, а сніг автоматично зрушуватиметься вбік.

Для спорудження поворотної лопати на мотоблок зробіть таке:

  1. На поздовжньому горизонтальному кронштейні з боку мотоблока просвердліть два отвори діаметром 10 мм кожен. Свердліть їх один за одним на відстані 40 мм.
  2. З листової сталі товщиною 5-6 мм виріжте коло діаметром 200 мм.
  3. Розріжте його навпіл.
  4. У середині кожної половинки теж просвердліть отвір діаметром 10 мм. Це буде місце входу центральної осі - болта, що фіксує лопату до мотоблока.
  5. Трохи ближче до напівкруглого краю просвердліть ще 3 отвори діаметром 10 мм і віддаленістю від центрального на 40 мм. Між собою такі отвори розведіть приблизно на 15 мм один від одного вліво і вправо.
  6. Виготовте Г-подібний штифт діаметром 9 мм для швидкої перестановки. З його допомогою відбуватиметься фіксація положення лопати.

Виходить, що в разі встановлення Г-подібного штифта в отвір одразу за осьовим за поздовжньою лінією, лопата фіксуватиметься в прямому положенні. А якщо встановити його в лівий або в правий отвір, тоді у відвалу вийде кут приблизно в 30 градусів. Сніг буде зсуватися в бік. Більш детально цю частину конструкції можна побачити на фото.

Як закріпити відвал для мотоблока на вузькій рамі

Тепер залишається закріпити нашу конструкцію на рамі мотоблока. Тут усе залежить від моделі сільськогосподарської техніки. Для вузьких мотоблоків типу "Салют" потрібно виготовити невеликий кронштейн. Креслення я не став прикладати, оскільки всі елементи добре видно на фото. Раджу використовувати профільну трубу 40х40 мм, зварену під кутом 90 градусів.

Одна сторона входить у кріплення на лопаті, а інша фіксуватиметься на сам мотоблок. Для цього довгий край свердлиться свердлом діаметром 25 мм наскрізь. В отвір вставляється дюймова труба завдовжки 200 мм і обварюється з двох боків. Посилити місце можна косинкою, привареною до круглої і профільної труби.

До рами мотоблока приварюється труба трохи більшого діаметра, щоб дюймова входила в неї. Для фіксації в такому положенні просвердліть два отвори в цих трубах під болти М10. Закріпіть з'єднання болтами. Коли лопата не потрібна, її можна від'єднати, викрутивши болти.

Як закріпити відвал для мотоблока з широкою рамою

Тепер коротко розповім, як зробити відвал на важкий мотоблок, у якого широка рама. За формою лопати поради ті самі, а ось за способом кріплення потрібна інша конструкція. На подвійну раму раджу приготувати П-подібну рамку з куточка і закріпити її за допомогою двох болтів. Уже до неї приварюються "вуха" або відрізок профільної труби для фіксації вертикального кронштейна. Якщо в останньому зробити кілька отворів під болт, вийде регулювати висоту лопати на мотоблоці. Кронштейн на лопаті раджу додатково закріпити розпірками у вигляді куточка, щоб рівномірно передавати зусилля на горизонтальне ребро жорсткості.

Розібравшись у темі, як зробити відвал на мотоблок легкого і важкого типу, залишається додати, що якісні запчастини до такої техніки ви завжди можете купити в інтернет-магазині МотоЗилла. Тут є все необхідне для обслуговування вашого агрегату (фільтри, ремені, свічки) та ремонту. Пропонує магазин і великий вибір навісного обладнання.