Як зробити світло від акумулятора: автономне освітлення будинку

Всім привіт! Я - Андрій, майстер, що займається ремонтом мопедів, скутерів і мотоциклів. Співпрацюю з МотоЗілла 10 років. За родом своєї діяльності, мені доводиться заглиблюватися не тільки в особливості ремонту, але й у супутні питання, пов'язані з мототехнікою. Наприклад, після блекаутів 2022 року і графіків вимкнення електроенергії, моїх клієнтів цікавить, як зробити світло від акумулятора мопеда, мотоцикла або скутера. Оскільки взимку двоколісна техніка все одно простоює в гаражі, батарею можна задіяти з користю. Розповім кілька варіантів створення автономного освітлення і що для цього буде потрібно.

Простий спосіб

Найпростіший спосіб зробити світло від акумулятора - під'єднати до нього світлодіодну стрічку на 12V. Вона якраз розрахована на таку напругу, а для живлення від побутової розетки 220В перед нею навпаки встановлюють понижувальний трансформатор. У разі АКБ мотоцикла або скутера нічого переробляти не доведеться. Буде потрібно:

  • два "крокодила" для фіксації на клемах акумулятора;
  • два дроти;
  • перехідник для з'єднання проводів зі світлодіодною стрічкою.

Але таке автономне освітлення буде лише тимчасовим і дасть змогу не спіткнутися в темряві, проходячи кімнатою. Ви зможете бачити меблі, навіть готувати їжу, повечеряти при світлі, але читати журнал або шити не вийде.

Як зробити світло від акумулятора зі звичайними лампами

У разі звичайної цокольної лампи, яку використовують у квартирному або внутрішньобудинковому освітленні, є кілька складнощів. По-перше, вона розрахована на 220V, а АКБ видає 12V. Буде потрібно 18 батарей, з'єднаних послідовно, щоб видати таку напругу. Упевнений, у вас їх немає. По-друге, АКБ видає постійний струм, а лампочка працює на змінному з частотою 50-60 Гц.

На підставі свого досвіду мотоелектрика, який має гідні пізнання в електротехніці, скажу, що потрібен інвертор. Прилад пропускає через себе постійний струм, перетворює його на змінний і підвищує напругу до 220V. Знадобляться:

  • "крокодили" для приєднання до клем АКБ;
  • дві кільцеві клеми для підключення до інвертора;
  • пара дротів;
  • патрон і лампа 220В.

Лампу можна взяти як звичайну (лампа розжарювання на 60 Вт), так і світлодіодну на 7-10 Вт. Різниці в яскравості немає, але є відмінність у тривалості роботи від акумулятора. Такого освітлення вистачить, щоб читати, прибирати, вести звичайну діяльність навіть без відсутності електроенергії в будинку.

Від чого залежить тривалість роботи

Вибираючи, як зробити світло від акумулятора, враховуйте, яка яскравість вам необхідна. Хороше автономне освітлення з показником 1000 лм і вище. При цьому важливо розуміти, на скільки за часом вистачить заряду батареї. Я рекомендую використовувати світлодіодні лампочки, які більш економічні.

Період автономності залежить від ємності АКБ. Наприклад, у мотоциклів вона буває від 4 до 9 А/год. Споживання світлодіодної лампи становить приблизно 1 А/год. Отже, акумулятора ємністю 4 А/год вистачить на 4 години. Батареї на 9 А/год вистачить на 9 годин.

Намагаючись зробити своїми руками світло від акумулятора мотоцикла в будинку, ви можете зіткнутися з ситуацією, коли АКБ 7 А/год вистачає всього на кілька годин. Це означає, що ємність уже скорочена. Якщо батарея обслуговувана, то її можна відновити, поповнивши рівень електроліту. Коли батарея необслуговувана, доведеться купити новий акумулятор, щоб збільшити період автономності освітлення у квартирі, а також завести мотоцикл навесні. Придбати хороші акумулятори, клеми, кабелі для скутерів, байків і мопедів за вигідною ціною можна в інтернет-магазині МотоЗилла.