Як зробити причіп на мотоблок своїми руками?

Адаптер до мотоблока дає змогу економити сили людини, щоб не ходити за сільськогосподарським агрегатом, обробляючи велике поле. А ось причіп перетворює мотоблок на повноцінний вантажний засіб, на якому можна перевезти мішки з картоплею, стіг сіна, дрова та інше. У мене, як у майстра з ремонту мототехніки та бензоінструменту, нерідко запитують, як зробити причіп на мотоблок своїми руками. Я вирішив написати на цю тему окрему статтю з фотографіями загального вигляду і ключових вузлів, кресленнями, що допоможе вам у збірці. Нагадаю, що мене звати Андрій, я володію своєю майстернею і співпрацюю з МотоЗілла понад 10 років.

Виготовлення каркаса для причепа мотоблока

При виборі довжини причепа на мотоблок раджу орієнтуватися на майбутній вантаж, який плануєте перевозити. Якщо це мішки з урожаєм, добривами, достатньо конструкції із загальним розміром 2-2,2 м. Вона поміститься в гаражі, буде доволі повороткою на обмеженій ділянці, вмістить бажаний вантаж. Для перевезення сіна можна зробити платформу і більшою, наприклад, 3 м, адже суха трава легка, її поміститься більше, потрібно буде зробити менше ходок на полі. Але для повного завантаження збільшеного причепа важчими вантажами потрібно враховувати потужність двигуна. Слабкі мотоблоки просто не потягнуть таке навантаження.

Як каркас причепа для мотоблока раджу використовувати профільну трубу перетином 50х30 мм. З неї потрібно зварити прямокутник шириною 1,2-1,4 м (залежить від ваших уподобань) і довжиною 2-3 м. Усередині обов'язково встановіть два поперечних ребра жорсткості. Між собою з'єднайте їх ще однією поздовжньою перемичкою. Це посилить каркас, не дасть йому деформуватися від навантажень.

Шасі для причепа мотоблока своїми руками

Роблячи причіп для мотоблока своїми руками, потрібно придумати, як приєднати колеса. Деякі сильно ускладнюють собі життя з ресорами, намагаючись домогтися підвищеного комфорту під час їзди нерівними ґрунтовими дорогами. Я ж рекомендую використовувати тільки маточини від автомобіля, які можна купити на найближчій авторозборці. Там же раджу купити і колеса діаметром R13-14.

Прикріпити їх до каркаса можна в такий спосіб:

  1. Візьміть два куточки з полицею 40 мм і товщиною стінки 4 мм.
  2. Відріжте їх довжиною 200 мм.
  3. Просвердліть у них отвори діаметром 10 мм, щоб розболтовка від відповідної частини маточини потрапляла на всі чотири отвори.
  4. Наживіть болтами маточину.
  5. Приставте куточки до рами, прихопіть їх зварюванням.
  6. Перевірте косинцем наявність кута 90 градусів відносно поздовжньої частини рами.
  7. Зніміть маточину, обваріть торці куточків з усіх боків.
  8. Повторіть те саме з другою маточиною.
  9. Для посилення стійок рекомендую приварити розпірки. Виготовте їх із куточка 40х40 мм. Довжина має бути такою, щоб їх вистачило впертися в центральне поздовжнє ребро каркаса і в самий кінець стійки перед маточиною.

Рекомендую стійки під маточини розташовувати рівно посередині причепа для мотоблока. Зміщення ближче до задньої частини збільшить навантаження на зчіпку. Зміщення ближче до передньої частини може призвести до перекидання мотоблока, якщо покласти багато мішків.

Виготовлення своїми руками кузова причепа

Щоб зробити вантажний відсік для причепа мотоблока, зваріть із профільної труби 40х20 мм верхню рамку. З'єднайте її з нижнім каркасом за допомогою вертикальних стійок. Досить чотирьох стійок по кутах, по одній стійці спереду і ззаду, а також по дві стійки з боків. Зсередини бортовий відсік обшивається листовим залізом перетином 1-1,5 мм. На дно можна покласти 1,5-2 мм лист і прихопити зварюванням. А можна замінити на ДСП, прикрутивши саморізами - дивлячись яке навантаження ви плануєте для свого саморобного причепа.

Зчіпка, сидіння, інші пристосування

Балки для з'єднання з зчепленням повинні тягнутися від самих маточин. Це дасть змогу рівномірно розподілити тягнуче зусилля. Можна використовувати для балок профільну трубу 50х30 мм. Одні торці прикладіть до стійок коліс, а інші - з'єднайте між собою трикутником. У цьому місці приваріть втулку для зчеплення з мотоблоком. Бажано в 10 см від стикування встановити одну перемичку для жорсткості.

Щоб ви могли сидіти на саморобному причепі для мотоблока, виконайте підставки для ніг. Це може бути рамка у вигляді трапеції (як показано на зображенні) або прямокутника. Для зручності зверху можна приварити невеликі платформи з листового заліза перетином 2 мм.

Сидіння раджу зробити з труби 40х20 мм, зваривши П-подібну рамку потрібного вам розміру. Закріпіть її до верхнього борту причепа. З'єднайте з нижньою опорною рамкою двома стійками. До П-подібної рамки прикрутіть лист фанери або навіть сидіння від автомобіля (купити можна на розбиранні).

Роблячи причіп на мотоблок своїми руками за фото або наданими мною кресленнями, можна вдосконалити конструкцію, додавши відкидний борт. Тоді вийде швидко вивантажувати сипучі матеріали (пісок, щебінь, гальку), роз'єднавши зчіпку і піднявши її вгору. Для створення відкидного борту потрібно з профільної труби зварити окрему рамку, закріпивши її за допомогою втулок і пальців по верхніх кутах. Знизу потрібні фіксатори, що засуваються і утримують борт у закритому стані.

Серед інших удосконалень може бути ящик під сидінням. У ньому можна возити інструмент, гальмо тощо. Для цього достатньо обшити простір між стійками фанерою і зробити дно. Саме сидіння буде відкидним, виконуючи роль кришки. Раджу пофарбувати саморобний причіп для мотоблока, щоб захистити його від корозії.

Спорудити причіп на мотоблок своїми руками не так вже й складно. Але в міру експлуатації потрібно бути готовим, що сам сільськогосподарський агрегат буде ламатися. Щоб відремонтувати техніку, рекомендую вибирати запчастини для мотоблока в МотоЗілла. Крім цього в інтернет-магазині є плуги, підгортальники та інше навісне обладнання для мотоблоків.