Як зробити генератор з асинхронного двигуна?

На що тільки не йдуть люди, бажаючи заощадити на купівлі бензогенератора. Наприклад, один із способів - виготовлення саморобної генеруючої установки з асинхронного двигуна. Моя думка майстра така - якщо в господарстві є необхідні запчастини і людина володіє знаннями в електротехніці - можна пробувати. В інших ситуаціях простіше купити заводський генератор у зборі, яких на МотоЗілла представлений великий асортимент. У цій статті я розповім, як зробити генератор з асинхронного двигуна своїми руками і що для цього буде потрібно. Поради дам на основі свого досвіду майстра з ремонту, який володіє власною майстернею.

Який асинхронний двигун підійде для генератора

Сам по собі асинхронний двигун працювати в режимі генерації електроенергії не може. Конструктивно він для цього не призначений, оскільки на роторі відсутні постійні та звичайні магніти. Якщо просто під'єднати щупи мультиметра до обмотки і крутити вал, дисплей не покаже наявність напруги. Для перетворення асинхронного двигуна на генератор, здатний відтворити 220V, знадобиться невелика переробка.

Як "донор" підійде будь-який однофазний або трифазний електродвигун, який трапляється в побуті або на виробництві. Це може бути мотор від пральної машинки, точильного верстата, поверхневого насоса тощо. Кількість виводів теж допускається будь-яка - 3 або 4.

Який привід використовувати

Щоб асинхронний двигун міг генерувати напругу 220В, потрібен привід. Це може бути:

  • бензиновий двигун внутрішнього згоряння;
  • вітряна турбіна;
  • гідравлічна турбіна.

Головне, щоб привід міг видавати оберти на 10% більші, ніж зазначено на корпусі асинхронного двигуна. Наприклад, на моторі від пральної машинки написано, що він розрахований на 1430 обертів на хвилину. Для переходу в режим генерації привід повинен розкрутити вал якоря до 1573 об/хв (1430+143). Найпростіше цього домогтися з ДВЗ і підбором шківів певного діаметра. Наприклад, якщо силова установка видає 3000 об/хв, то шків електромотора має бути майже в 2 рази меншим, щоб видавати близько 1600 об/хв. За таких розрахунків вийде напруга 230V і частота струму 50 Гц. Якщо обертів буде більше, то, відповідно, зросте напруга і частота.

Схема підключення однофазного асинхронного двигуна для генератора

Тепер розповім, як підключити асинхронний двигун, щоб він міг працювати в режимі генератора. У цьому процесі бере участь тільки робоча обмотка. Якщо у вашого мотора чотири дроти, значить він однофазний і має пускову та робочу обмотки.

Розповідаю, як їх визначити:

  1. Візьміть мультиметр і встановіть його в режим продзвону опору.
  2. Заміряйте показник на двох довільно обраних проводах.
  3. Якщо мультиметр покаже 0 або 1 - значить це дроти з різних обмоток, які не пов'язані між собою.
  4. Коли мультиметр покаже значення від 10 до 50 Ом, запишіть його.
  5. Потім підключіть до тестера два інших дроти і запишіть отримане значення.

Менший опір завжди у робочої обмотки, а більший - у пускової. Останню заізолюйте і приберіть убік, щоб вона не заважала. До виходу робочої обмотки підключіть конденсатор. Рекомендую використовувати модель з характеристиками від 400 до 600 В. Підключення здійснюється паралельним способом. Ємність конденсатора залежить від потужності електромотора. Довідкові розрахунки наводжу в таблиці.

Потужність генератора, кВт

Ємність конденсатора, Мкф

2

60

3,5

100

5

138

7

182

10

245

15

342

Наприклад, для електромотора 2 кВт потрібен конденсатор на 60 Мкф. Як я помітив, краще використовувати не один конденсатор на 60 Мкф, а кілька, щоб їхня сумарна ємність була 60. Наприклад, 20+40 Мкф або 30+30 Мкф або 50+10 Мкф. Так видавана напруга буде точнішою.

Схема підключення трифазного асинхронного двигуна для генератора

Якщо ви знайшли промисловий асинхронний двигун з трьома фазами і хочете з нього зробити побутовий генератор для дому, тоді в його схемі буде три виводи від трьох обмоток. Вони всі робочі - пускової обмотки тут немає. Загальна ємність ділиться на 3 і кожна група конденсаторів підключається паралельно до своєї фази. Між фазами робити підключення не раджу.

Тут аналогічно краще розділити ємність по кожній фазі на кілька конденсаторів. Наприклад, при створенні побутового генератора потужністю 2 кВт з трифазного асинхронного двигуна потрібно на кожну фазу "повісити" конденсатори ємністю 20 Мкф. Останні можна зібрати з груп 17+3 Мкф. або 15+5 Мкф.

Тут аналогічно краще розділити ємність по кожній фазі на кілька конденсаторів. Наприклад, при створенні побутового генератора потужністю 2 кВт з трифазного асинхронного двигуна потрібно на кожну фазу "повісити" конденсатори ємністю 20 Мкф. Останні можна зібрати з груп 17+3 Мкф. або 15+5 Мкф.

Для здешевлення схеми більше нічого додавати з електроніки не потрібно. Знадобиться дерев'яна дошка, на якій закріплюється привід і асинхронний двигун. Для передачі крутного моменту потрібен ремінь. Роздавати напругу для споживачів можна через трійник. В одну розетку ввімкніть вилку від саморобного генератора, а з двох інших можна знімати струм. Усі з'єднання рекомендую заізолювати.

Маючи в гаражі неприбудований асинхронний двигун, вдасться зробити генератор для живлення електроінструменту або освітлення. Але така установка не дуже стабільна в плані видаваної напруги (вона скаче залежно від навантаження). Тому для будинку або квартири краще все ж купити заводську модель, що можна зробити в МотоЗілла. Тут же ви знайдете і мастила для обслуговування.