Як зробити генератор своїми руками: повний гайд

Регулярні відключення світла спонукали багатьох задуматися про електричну автономність. І якщо одні купили бензинові або дизельні генератори, то інші замислилися над питанням, а чи можна зробити електростанцію своїми руками. Моя відповідь - можна, якщо є навички з електрики. Купивши запчастини б/в, вийде навіть заощадити. У цій статті я розповім, як зробити генератор власноруч: від складання рами до підключення електричної частини. Поради даю на підставі свого досвіду майстра з ремонту, який володіє власною майстернею і понад 10 років співпрацює з МотоЗілла.

Виготовлення рами для генератора

Якщо у вас генератор стоятиме у дворі приватного будинку під навісом або в провітрюваному гаражі, то можна зробити тільки нижню основу. Рекомендую використовувати профільну трубу 20х20 мм. На низ піде приблизно 4 м. Розміри довжини і ширини, наприклад, 800х450 мм. Але тут усе залежить від габаритів двигуна і генеруючої установки, тому відштовхуйтеся від цього. Для створення каркаса з обшивкою знадобиться зварити і верхню рамку, з'єднавши її з нижньою вертикальними стійками. Тоді піде близько 8 м труби.

На нижній основі приваріть поперечні ребра для закріплення двигуна і генератора:

  1. Просвердліть у цих ребрах отвори свердлом діаметром 10 мм.
  2. Вставте знизу болти.
  3. Обваріть їхні головки електрозварюванням.
  4. Одягніть на виступаючі шпильки сайлентблоки від автомобіля з відповідним внутрішнім діаметром.

Так ви зробите подушки для двигуна, щоб гасити вібрацію. З нижнього боку основи теж можна приварити 4 короткі шпильки і насадити на них сайлентблоки. Це створить додатковий антивібраційний захист і не дасть змоги електростанції скакати по плитці. Бюджетний варіант - підкласти два відрізки гумового шланга. Для стаціонарного застосування цілком вистачить. Обшити корпус можна листовим металом 0,8 мм для захисту від дощу.

Підбір двигуна для генератора

Яку вибрати потужність бензинового двигуна для саморобного генератора, вирішувати вам, залежно від того, яке обладнання потрібно живити в будинку. Але запам'ятайте основне правило - потужність ДВЗ має бути вдвічі вищою, ніж максимальна потужність електростанції, що генерується. Наприклад, якщо у вас електродвигун на 3 кВт, то ДВЗ раджу вибирати мінімум на 6 к.с.

До нижніх отворів двигуна рекомендую прикрутити пластину металу перетином 2 мм. У ній виконайте прорізи для регулювання положення силової установки. Розмістіть ДВЗ з основою на нижній опорній рамі, притягніть платформу гайками.

Підбір електродвигуна

Розбираючись у темі, як зробити генератор для приватного будинку, важливо розуміти, який електродвигун підійде як генерувальна установка. Ось основні параметри від мене:

  • у електромотора має бути короткозамкнений ротор;
  • він має видавати три фази на 220 або 380 В;
  • спосіб підключення - зірочка або трикутник.

Для закріплення електродвигуна потрібно вирізати пластину з металу товщиною 2 мм. У ній свердлять отвори і мотор прикручують болтами. Потім із трубки діаметром 16 мм виготовляється шарнір. Дві трубки приварюються до рами, а одна - до пластини-основи з електромотором. Завдяки з'єднанню всіх трубок сталевим штифтом виходить поворотна основа. З протилежного боку приварюється дві гайки - одна на платформі електродвигуна, а друга - на основі рами. За допомогою довгого болта відбуватиметься регулювання натягу ременя між ДВЗ і електродвигуном. Розміщуються ці агрегати на рамі один за одним.

Розрахунки з електрики для саморобного генератора

Далі надають розрахунки з електрики, щоб правильно підібрати діаметри шківів. Раджу, щоб електромотор працював із частотою не вище 1500 обертів на хвилину. На практиці це може бути 900-1100 об/хв. Щоб цього домогтися, діаметр шківа електромотора має бути більшим, ніж діаметр шківа бензинового двигуна.

Рекомендую використовувати конденсатори з напругою від 400V. Підійдуть версії і на 450V. Наводжу фотографію з розрахунками, скільки мікрофарад потрібно для конкретної потужності саморобного генератора.

Наприклад:

  • для 2 кВт - 60 мф;
  • для 3,5 кВт - 100 мф;
  • для 10 кВт - 343 мф.

Оскільки у нас три фази, то під час підключення потрібно розділити загальну потужність на 3 і до кожної фази приєднати конденсатори саме з таким номіналом. Наприклад, роблячи генератор своїми руками потужністю 2 кВт, знадобиться 3 конденсатори по 20 мф. кожен, що в сумі дасть 60 мф. Але зі свого досвіду я зрозумів, що ще краще працює ця схема, коли на кожну фазу встановлюється не один конденсатор на 20 мф, а два з номіналом 17 і 3 мф. Тоді вийдуть чисті 230V.

Рекомендую під час підключення конденсаторів загинати їхні клеми і прив'язувати ізоляційною стрічкою до корпусу. Тоді контакти не обламаються від вібрації в процесі експлуатації.

Привід для генератора

Щоб передавати крутний момент від бензинового двигуна до генеруючої установки, купіть ремінь генератора. Підійде модель 950. Якщо у вас шків із двома канавками, встановіть два ремені, тоді крутний момент передаватиметься ще краще.

Підключення

Під час під'єднання проводів до електродвигуна обов'язково закрийте введення термоізоляційним кожухом. Це захистить ізоляцію від руйнування в місці контакту з корпусом. До кожної фази приєднайте потрібну кількість конденсаторів, розраховану за наданими мною значеннями. До однієї з фаз підключіть циферблат, щоб бачити частоту, напругу і споживання струму в амперах.

На корпусі рекомендую передбачити дерев'яну або пластикову коробочку, куди буде поміщена вся електрика. Зовні можна вивести вольтметр і три розетки для підключення навантаження.

Тепер ви знаєте, як зробити генератор своїми руками, використовуючи надану мною інструкцію. Якщо знань з електротехніки не вистачає, краще купити готовий генератор у МотоЗілла. Тут представлені інверторні бензинові моделі з чистою синусоїдою і дизельні електростанції. В інтернет-магазині є все необхідне для обслуговування вашого саморобного або заводського генератора, включно з мастилами, ременями, фільтрами та свічками.