Як завести генератор після довгого простою: способи та методи

Мої клієнти нерідко запитують у мене, як завести генератор після довгого простою. Зазвичай з такою проблемою стикаються після зими, коли потрібно відновлювати роботу в польових умовах, або навпаки перед зимою, коли можливі відключення електроенергії. Оскільки я займаюся ремонтом мотоциклів і скутерів, то пристрій двигуна бензинового генератора мені добре знайомий. І сьогодні я розповім перевірені способи і методи, як завести генератор, який не працював 1, 2, 3 місяці або пів року. Нагадаю, що мене звати Андрій, і я співпрацюю з МотоЗілла вже 10 років.

Чому генератор не заводиться після тривалого простою

Коли генератор правильно налаштований і експлуатується щодня або кілька разів на тиждень, зазвичай він запускається з одного ривка за тросик ручного стартера. Але коли він потрапляє на полицю гаража або комори, в ньому починаються деякі процеси, що ускладнюють запуск через місяць і більше. Сьогодні я, як майстер, опишу, що потрібно перевірити і зробити, щоб завести генератор після довгого простою. Способи і методи будуть подавати від простого до складного. Раджу так і починати розконсервацію техніки. Раптом проблема була в чомусь дрібному, а ви відразу полізете кільця міняти на поршні))

Прокачування паливної системи

Якщо бензиновий генератор не використовували близько місяця, в паливній системі міг впасти тиск. Трубки від бензобака до карбюратора спорожніли, тому різкий ривок ні до чого не призводить. У такій ситуації я рекомендую:

  1. Відкрити краник, що подає паливо.
  2. Відкрити підсос.
  3. Плавно натягнути і відпустити тросик ручного стартера 3-4 рази, щоб прокачати систему.
  4. Різко смикнути за ручку троса.
  5. Коли двигун бензогенератора заведеться, потрібно прибрати підсос.

Але, якщо електростанція не працювала кілька місяців, метод може не спрацювати. Тоді рекомендую такі способи.

Тиск масла

Деякі бензогенератори не заведуться, якщо рівень мастила у них нижчий за належний. Це захисний механізм, що працює від датчика тиску масла. Коли ви використовували генератор востаннє, можливо, рівень був мінімальний, тому станція ще запускалася. Ранньою весною або пізньою осінню всі рідини, за законами фізики, більш стиснуті від зниженої температури, ніж влітку. Тому рівень міг упасти, і датчик тиску блокує запуск. Перевірте мастило за щупом, і за потреби долийте його.

Бензин

Щоб розуміти, як завести генератор після довгого простою, запам'ятайте, що бензин розкладається. У нього виробники додають купу присадок, щоб підвищити екологічність, захистити від окислення тощо. Але паливо не створене, щоб зберігатися вічно - воно має використовуватися. Старий бензин не запалиться, тому, якщо ви не користувалися електростанцією кілька місяців, злийте старе паливо з бака. Залийте свіжий бензин.

На підставі свого досвіду застережу від помилки, якої припускаються новачки. Свіже паливо тепер у вас у баку, але в паливній магістралі все ще старий бензин. Смикання за ручку стартера нічого не дасть. Старе пальне потрібно злити з карбюратора:

  1. Викрутіть болт на торці знизу відстійника.
  2. Зніміть відстійник із карбюратора.
  3. Підставте невисоку ємність для збору.
  4. Прокачайте плавними ривками за трос систему, зливаючи старе пальне (достатньо викачати 100 мл).
  5. Зберіть усе на місце.
  6. Повторіть запуск.

Фільтр паливного крана

Не пишу такі банальні речі, як перевірка положення паливного крана. А ось у самому крані є пластикова сіточка, що затримує сміття. Воно могло накопичитися і закиснути там після простою, не даючи пройти паливу. Раджу розібрати краник, вийняти сіточку і промити в бензині. Зберіть все на місце і повторіть запуск.

Свічка

На наступному етапі, щоб завести генератор після тривалого простою, перевірте свічку. Викрутіть її спеціальним ключем і огляньте електроди. Якщо вони чорні, покриті "пухнастим" нагаром, почистіть його щіткою по металу. Часом після кількох спроб запустити двигун, свічку заливає. Тоді просто протріть її ганчіркою насухо і закрутіть назад. Коли це не допомагає, перевірте наявність іскри:

  1. Викрутіть свічку.
  2. Насадіть на наконечник насвічник.
  3. Притисніть різьбу свічки до корпусу мотора.
  4. Не торкайтеся нічого металевого руками.
  5. Смикніть різко за ручку ручного стартера.

Іскра повинна бути яскравою, виникати строго між електродами, спрацьовувати при кожному ривку. Якщо іскра б'є повз або з'являється не щоразу - замініть свічку на нову.

Карбюратор

Якщо нічого з перерахованого вище не допомагає, то найчастіше, на підставі мого досвіду, забитий карбюратор. Паливо в ньому закисло, розклалося, що призвело до засмічення тонких каналів. Щоб завести генератор після довгого простою, виконайте такі дії:

  1. Викрутіть болт відстійника.
  2. Зніміть відстійник.
  3. Підставте невелику ємність знизу.
  4. Постукайте викруткою по корпусу карбюратора, щоб випали два жиклери (короткий і довгий).
  5. Продуйте отвори жиклерів стисненим повітрям від компресора.
  6. Продуйте внутрішні порожнини карбюратора спеціальною рідиною для прочищення в балоні.
  7. Встановіть все назад (жиклери вставляються всередину спершу довгий, потім короткий).

Інші причини

Далі перерахую більш рідкісні випадки в моїй практиці, які можуть стати в нагоді вам у спробах завести генератор після довгого простою. Деякі користувачі забували перекрити паливний кран, залишаючи техніку надовго. У результаті паливо через іскру потрапляло в циліндр і заповнювало його. Тепер смикання за ручку з тросиком ні до чого не призводить. Раджу перекрити кран, викрутити свічку, злити бензин із циліндра через цей отвір. Найімовірніше знадобиться замінити масло в картері ДВЗ, адже воно розбавлене бензином і не зможе повноцінно захищати деталі, що труться.

Якщо бензину в циліндрі немає, можливо впала компресія, тому повітряно-паливна суміш не запускається. Я перевіряю ступінь стиснення повітря компресометром, що вкручується замість свічки. При значеннях нижче 10 атм рекомендую зняти клапанну кришку і перевірити щупом зазори клапанів. Коли там все за мануалом, залишаються тільки поршневі кільця. Їх необхідно замінити. Усі деталі для ремонту бензогенераторів є в каталозі інтернет-магазину МотоЗилла.