Як вибрати мотоблок: повний гайд від А до Я

Всім привіт! Мене звати Андрій, і сьогодні у нас тема - як вибрати мотоблок. Сільськогосподарський агрегат для обробітку ґрунту і транспортування вантажів коштує в Україні від 18 до 122 тис. грн. На підставі свого досвіду з ремонту я зрозумів, що якість у техніки різна, як і можливості. Сьогодні я розповім, як вибрати мотоблок для городу при будинку, для дачі, для обробки великої ділянки в полі. Ну а якщо вам знадобляться хороші запчастини для мотоблока будь-якого бренду, ви завжди зможете купити їх в інтернет-магазині МотоЗілла, з яким я співпрацюю понад 10 років.

На що звернути увагу під час вибору мотоблока

Мотоблоки між собою діляться на класи:

  • Легкий - маса до 80 кг, найчастіше на бензині, підходять для обробітку невеликої площі до 20 соток, якщо ґрунт м'який.
  • Середній - маса 80-100 кг, можуть бути з дизельним або бензиновим ДВЗ, розраховані на ділянки від 25 до 100 соток, транспортування вантажів.
  • Важкий - агрегати від 100 до 170 кг, найчастіше з дизельними двигунами, багатоступеневою КПП. Підходять для оранки полів площею до 4 Га, транспортування вантажів.

Розуміючи призначення мотоблоків за класами, вже можна вибрати для себе вужчий напрямок для пошуку. Але я рекомендую розібратися в деталях і окремих вузлах, щоб не розчаруватися після купівлі.

Тип двигуна

Вибрати мотоблок з бензиновим двигуном варто для обробки невеликої земельної ділянки на дачі або поруч із приватним будинком. Така техніка коштує дешевше, простіша в ремонті, видає менше шуму, а часто і компактніша.

Дизельні мотоблоки вибирають для орання великих полів. Такі агрегати більш витривалі, довговічні, економніше витрачають пальне, а крутний момент у них вищий. Але ціна купівлі дизельного мотоблока і вартість ремонту перевершують бензинові аналоги.

Наявність КПП і кількість передач

Наявність коробки передач у мотоблоці важлива, щоб підібрати потрібний темп для обробки конкретного типу ґрунту. Наприклад, чорнозем можна орати швидко, а суглинок - повільно. Що більше передач (а їх може бути 1-6 вперед), то точніше вийде вибрати оптимальний режим роботи. Наявність задньої швидкості допоможе виїхати з вузької ділянки не розвертаючись. Під час транспортування вантажів підвищені передачі забезпечать рух на більш високій швидкості ґрунтовими дорогами.

Ширина обробки

Характеристика вказує, скільки землі за шириною захопить мотоблок під час одного проходу. Мінімальні показники 60-70 см. Це зручно під час обробки невеликого городу або вузьких смуг землі вздовж паркану (там, де садять квіти, кучеряві помідори, огірки). Для великого поля раджу вибирати мотоблок із шириною оранки 90-130 см, щоб менше ходити туди-сюди. Так вийде заощадити сили і паливо.

Глибина обробки

Розповідаю, як вибрати мотоблок за глибиною оранки, залежно від вирощуваних культур. Для тих, хто займається пшеницею, краще купити агрегат із глибиною обробки 20-25 см. Коріння злакових не проникає глибше 15 см, тому такого параметра буде достатньо. Якщо плануєте вирощувати картоплю, коренеплоди садять глибше, тому потрібен мотоблок із можливістю глибокої оранки до 30-35 см.

Потужність двигуна

Потужність мотоблока вимірюється в кінських силах. Від характеристики залежить витрата палива і глибина оранки, оскільки малопотужні мотори просто не зможуть зрушити плуг з місця, якщо він виявиться закопаний глибше передбаченого виробником показника. Для невеликого городу на дачі або поруч із будинком рекомендую моделі з потужністю 3-4 к.с. Для роботи в полі потрібна характеристика 6-7 к.с. Якщо в планах орання цілини - потрібні високопродуктивні агрегати з потужністю 8-13 к.с.

Наявність ВВП

Вал відбору потужності отримує крутний момент від двигуна і передає його на рухоме навісне обладнання. Це може бути фреза, яка подрібнює брили землі, підняті плугом. Або це може бути косарка для заготівлі сіна. У зимовий період до ВВП вдасться під'єднати щітку, яка ретельно змітає сніг після проходу лопатою. Якщо у вас є такі пристосування або ви плануєте купити їх і використовувати, однозначно потрібен мотоблок із валом відбору потужності. Коли сільськогосподарський агрегат буде експлуатуватися тільки як потужний культиватор для орання, боронування тощо, на ВВП можна заощадити.

Тип зчеплення

Передача крутного моменту від двигуна до коліс або фрез може відбуватися за допомогою ременя або редуктора. Ремінь дешевий, простий у заміні, але швидше зношується. Він пробуксовує під час обробки твердого ґрунту, а отже підходить тільки для догляду за прибудинковою ділянкою з чорноземом. Редукторна передача з дисковим зчепленням хороша для оранки цілини, транспортування вантажів. Вона довговічніша, але і ремонт після закінчення ресурсу буде дорогий.

Тип охолодження

Мотоблоки з повітряним охолодженням віддають тепло природним шляхом у повітря. У деяких є вбудований вентилятор, що прискорює цей процес. Вони не підходять для тривалого використання. Їхня доля - це місто поруч із будинком або дача. Мотоблоки з водяним охолодженням розраховані на тривале навантаження, тому їх обирають для обробки гектарів полів.

Місткість бака

Витрата палива мотоблоком становить 0,5-1 л на годину. Від місткості бака залежить, як довго пропрацює агрегат на одній заправці. Якщо доведеться орати велике поле, то маленький бак на 3 л швидко спорожніє. Доведеться возити з собою каністру. У такому разі рекомендую відразу купити модель із бензобаком 6-8 л. Для роботи на дачі достатньо невеликого бака на 3-4 л.

Спосіб запуску

Версії з ручним стартером дешевші. Для запуску доведеться смикнути пару раз за ручку з тросом. Комплектації з електростартером мають АКБ, а запуск здійснюється натисканням на кнопку. Але ціна через таке оснащення зростає.

Маса

Вага мотоблока буває 60-170 кг. Як я описав вище, це одна зі складових при розподілі техніки на класи. Але вибираючи мотоблок, потрібно враховувати, як маса позначиться на експлуатації. Наприклад, якщо планується часто перевозити сільськогосподарський агрегат у багажнику автомобіля, то важку модель буде незручно вантажити. Та й за розмірами вона може не підійти.

Інший момент - розробка цілини. Легкий мотоблок не впорається із завданням, оскільки його ваги не вистачить, щоб зберігати занурене положення плуга. Він вистрибне. Для таких завдань підходять середні та важкі мотоблоки 90-160 кг.

Виробник мотоблока

Ціна і якість мотоблока багато в чому залежать від бренду. Сьогодні на ринку України представлені десятки фірм. Серед непоганих варіантів рекомендую звернути увагу на: Кентавр, Нева, Мотор Січ, Hyundai, Forte, AGT тощо.

Сподіваюся, після цього огляду вам краще зрозуміло, як вибрати мотоблок залежно від майбутніх цілей експлуатації. Рекомендую подивитись, щоб у виробника були авторизовані сервісні центри, куди можна звернутись у разі настання гарантійного випадку. Ремонт мотоблока своїми силами після закінчення гарантії можна робити в гаражі, маючи якісні запчастини. Їх можна купити в МотоЗілла, де ви знайдете: блоки циліндра, колінвали, поршні, шатуни, паливну, КПП, ремені та багато іншого.