Як підняти кермо на велосипеді під свій зріст: налаштування і регулювання висоти

Під час ремонту велосипедів деякі власники запитують у мене, як підняти на ньому кермо. Зі своєї практики я зрозумів, що далеко не всі знають, як правильно налаштовувати висоту керма і як її технічно підняти на різних моделях велосипедів. Тому я вирішив в окремій статті розповісти, як підняти кермо на велосипеді, щоб його положення було зручним. Опишу технічні засоби, які я використовую, щоб ви могли одразу їх замовити і обійтися без саморобних пристосувань. Нагадую, що мене звати Андрій, і я майстер з ремонту велобайків, мотоциклів і скутерів. Зможу підібрати для вас будь-які запчастини для велосипедів, оскільки понад 10 років співпрацюю з МотоЗілла.

Норми висоти керма на велосипеді

Якщо для висоти сідла є єдине чітке правило випрямленої ноги, встановленої на педалі в нижньому положенні, то для керма все залежить від манери їзди. Існує три варіанти, що визначаються положенням тулуба велосипедиста:

  • Кут нахилу 60 градусів і більше - кермо розташоване набагато нижче сідла, що дає змогу райдеру сильно нахилятися, переносячи вагу тіла на руки. У такому положенні мінімальне вітрове навантаження, що підходить для спортивної їзди по треку, перегонів по шосе.
  • Кут нахилу 45-59 градусів - середнє положення, коли кермо і сідло на однаковому рівні. Навантаження розподіляється майже рівномірно. Оптимальний варіант для фітнесу, активних велосипедних прогулянок.
  • Кут нахилу 30 градусів - майже вертикальна посадка, для якої кермо піднімається набагато вище рівня сидіння. Велика частина навантаження припадає на сідло, руки служать невеликою опорою. У такому положенні комфортно, але їхати на високій швидкості не вийде. Підходить для неспішних прогулянок.

Виходячи зі своїх уподобань і стилю їзди може знадобитися змінити висоту керма. Або це необхідно, коли змінюється райдер, а також, коли купується велосипед б/в.

Як підняти кермо на велосипеді з різьбовою колонкою

Спершу опишу простий спосіб регулювання висоти керма на велосипеді, де знадобиться тільки шестигранний ключ. Така рульова колонка впізнається за наявністю великої гайки біля основи. Щоб налаштувати висоту, однією рукою тримайте кермо, а другою прокрутіть гвинт на торці колонки проти годинникової стрілки. Повністю викручувати не потрібно - достатньо послабити. Завдяки цьому звужується клиноподібний механізм усередині, що розпирає колонку.

Зафіксуйте переднє колесо двома ногами, а руками потягніть кермо вгору. Встановивши потрібний рівень, переконайтеся, що положення колеса перпендикулярно керму, затягніть болт із шестигранною головкою.

Як змінити висоту керма з нерегульованою колонкою

Зі своєї практики помічаю, що дедалі більше мені трапляються в майстерні велосипеди, у яких налаштування висоти не передбачено із заводу. Сідло регулювати можна, а кермо залишається постійно на одному рівні. Зовні така конструкція розпізнається відсутністю великої гайки біля основи колонки. Для втручання в заводську конструкцію знадобиться пристосування, яке продається в магазинах. Це проставка або подовжувач штока.

Щоб налаштувати висоту керма на велосипеді під себе, виконайте таке:

  1. Послабте два шестигранники на кронштейні виносу.
  2. Викрутіть торцевий болт із шестигранною головкою на колонці.
  3. Зніміть кермо і приберіть убік (можна підвісити на тросах, гальма від'єднувати не обов'язково).
  4. Одягніть подовжувач на шток, притисніть його гвинти, але не до кінця.
  5. Одягніть зверху винос керма і притягніть його болти, що відповідають за стягування хомута.
  6. У комплекті з подовжувачем поставляється довший гвинт якоря. Закрутіть його замість старого короткого.
  7. Переконайтеся, що кермо перебуває перпендикулярно колесу.
  8. Затягніть туго всі з'єднання.

Тут хочу попередити читачів на підставі мого досвіду, що висота хомута виносу може бути більшою за частину штока подовжувача, що залишилася. Для вивільнення місця зніміть одне або два регулювальних кільця, які обов'язково передбачаються на такій деталі.

Тепер ви знаєте, як підняти кермо на велосипеді залежно від вашого стилю їзди і конструктивних особливостей моделі. До речі, в МотоЗіллі є всі необхідні запчастини для ремонту рульового управління. Серед асортименту: кермо, виноси, кермові ручки, роги та інше.