Як під'єднати генератор до будинку

За мою практику майстра з ремонту до мене надходили спалені генератори, що відбувалося через неправильне підключення. Найчастіше це трапляється тому, що користувачі не розділяють лінію від електростанції з лінією подачі електроенергії від міста. Щоб не втратити за один раз вкладені гроші, важливо розібратися, як підключити генератор до будинку. Ця стаття якраз про це. Нагадаю, що мене звати Андрій, у мене своя майстерня і я співпрацюю з МотоЗілла понад 10 років.

Способи, як під'єднати генератор до приватного будинку

Генератор може виконувати функцію основного джерела живлення або резервного. Якщо станція - це основне живлення домашньої електромережі, тоді дріт від неї заводиться в щиток, звідки розподіляється по всьому будинку. Але найчастіше дизельні або бензинові генератори для домашнього використання у нас купують на періоди відключення світла. Тому необхідно розділити живлення від міста і власну автономну лінію, інакше обмотка генератора згорить. Ось кілька простих і складніших способів, як це зробити своїми руками в приватному будинку.

Підключення генератора через розетку

Підключення генератора до будинку через розетку - найпростіший спосіб, щоб подати живлення в усі кімнати, де є електроприлади. В іншому разі доведеться приєднувати подовжувач на кілька колодок, до нього ще один подовжувач тощо, адже холодильник розташований на кухні, а телевізор у залі. Раджу взяти дріт, що відповідає потужності генератора. Наприклад, перетину 1,5 мм² вистачить для 4 кВт.

Підключення бензинового генератора до електричної мережі приватного будинку відбувається таким чином:

  1. Приєднайте на обох кінцях кабелю штекерну вилку.
  2. Вимкніть автомат, встановлений після лічильника, щоб запобігти короткому замиканню на випадок відновлення електроживлення від міста.
  3. Одну вилку вставте в розетку на корпусі генератора.
  4. Другу вилку підключіть до найближчої розетки в будинку.
  5. Запустіть двигун генератора.

Це забезпечить напругою весь будинок, але в розетки не можна під'єднувати більше приладів, ніж дає змогу потужність станції. Одночасно заживеться і світло в будинку. Єдиний мінус такої простої схеми підключення - ви не дізнаєтеся, коли відновиться подача електроенергії від міста. Для перевірки доведеться від'єднувати вилку генератора з розетки, вмикати автомат і освітлення в найближчій кімнаті.

Щоб спростити завдання і вчасно помітити відновлення живлення, та й не спалювати даремно паливо, рекомендую лайфхак. З боку міста на автоматі можна підкинути два дроти з патроном і вкрутити світлодіодну лампочку. Коли на цих проводах з'явиться напруга, лампочка загориться. Це буде сигналом того, що можна глушити бензогенератор, вимикати вилку з розетки і вмикати автомат на будинок.

Підключення генератора через рубильник або автомат

Тепер розглянемо, як під'єднати генератор до будинку через рубильник. Останній буває трьох типів: накладний, вбудований і встановлюваний на DIN-рейку. Якщо у вас є звичайний щиток, раджу використовувати третій варіант. Наявність додаткового рубильника гарантує, що ви не зможете одночасно подати живлення від міста і від генератора, тим самим захищає ваше обладнання від короткого замикання.

Рубильник встановлюють за схемою між основним автоматом і розподільними, за якими живлення окремо подають у різні зони будинку. Рекомендую використовувати повзунковий тип, а не важільний. Детально схему підключення генератора через рубильник до будинку показую на фото. Зліва виходить живлення від міста, а праворуч підкидається живлення від генератора. Положенням перемикача встановлюється вибір.

Аналогічно можна підключити генератор до будинку через автомат, встановивши його замість рубильника. Тоді у положенні ON - буде живлення від міста, у положенні OFF у будинок надходитиме електроенергія від генератора. Встановлення рубильника або автомата унеможливлює надходження напруги з двох джерел одночасно.

Як і у випадку з підключенням генератора до будинку через розетку, на стороні міста додайте в клеми два дроти з патроном і лампочкою. Так ви дізнаєтеся, що централізовану подачу електроенергії вже відновлено.

Підключення генератора через АВР

У наведених вище способів є недолік - у кожному потрібне ручне перемикання. Щоб усе відбувалося без участі людини, раджу поставити автоматичне введення резерву (АВР). Пристрій буде чергувати джерело струму для будинку в міру наявності напруги від основної лінії. Працює АВР у схемі приватного будинку з генератором так:

  1. За наявності живлення від міста на котушку подається струм, що збуджує електромагнітне поле.
  2. За рахунок його впливу контакти реле замкнуті, струм подається на домашню мережу.
  3. Коли електроживлення від міста пропадає, електромагнітне поле зникає, реле розмикає контакти.
  4. Автоматично замикаються інші контакти на запуск генератора.
  5. Подається живлення на замок запалювання, заводиться двигун.
  6. У будинок постачається електроенергія від резервного джерела.
  7. Під час відновлення живлення від міста на котушці реле знову збуджується електромагнітне поле, тому контакти перемикаються.

Якщо ви помітили, що світло відключають вечорами на кілька хвилин, а потім знову вмикають, можна встановити затримку спрацьовування реле на 2-3 хвилини. Тоді генератор не буде заводитися даремно. Для газового котла або комп'ютера рекомендую додати в схему ДБЖ з акумулятором, який забезпечить безперервне живлення на період затримки (до 20 хвилин), поки не увімкнеться електростанція.

Прокладання кабелю від генератора до будинку

Вирішуючи, як під'єднати бензиновий або дизельний генератор до мережі приватного будинку або дачі, потрібно визначитися і зі способом прокладання кабелю. Якщо вимкнення світла бувають кілька разів на рік, і ви використовуєте метод підключення через розетку, то протягнутого по траві кабелю цілком достатньо. У періоди простою все це змотується і прибирається. Але за частішого використання дріт, що лежить на порозі, заважає і небезпечний.

Тут рекомендую використовувати один із кількох варіантів. Перший - протягнути кабель повітрям. Між місцем розміщення генератора і будинком встановлюються стовпи. Це може бути забетонована профільна труба 30х20 мм. Висота стовпів необхідна така, щоб натягнутий дріт не заважав проходу двором, проїзду автомобіля. Раджу витримати висоту не менше 2 м. На вершині опор закріплюється дріт. Краще для нього приварити гачки з дроту діаметром 4 мм (підійде і недогарок від електрода). Укладається дріт, який можна легко зняти за потреби. Завдяки протягуванню кабелю повітрям унеможливлюється його механічне пошкодження.

Другий спосіб, як прокласти кабель від генератора до приватного будинку під час підключення, - у ґрунті. Потрібно викопати невелику траншею (достатньо глибини 20 см), дріт завести в трубу ПНД і закопати. Труба захистить кабель від тиску, створюваного ногами перехожих або колесами. Під час прокладання в трубі в ґрунті кабель захищений додатково від опадів, ультрафіолету, у дворі нічого не обмежує висоту.

Ось ми і розібралися, як підключити ваш генератор до будинку, щоб не спалити обмотку. Купити якісні бензинові і дизельні електростанції з ДВЗ можна в інтернет-магазині МотоЗилла. Тут же ви знайдете і все необхідне для їхнього обслуговування, наприклад: повітряні фільтри, мастила, свічки тощо.