Як навчитися перемикати передачі на мотоциклі правильно?

Багатьох райдерів-початківців цікавить, як перемикати передачі на мотоциклі. Звісно, цього вчать в автошколах, але якщо навчання було давно, освіжити знання допоможе наша стаття. Матеріал буде корисний і їздцям зі стажем, оскільки деякі з них перемикають передачі з помилками (причому роблять це роками), що шкодить зчепленню, коробці та двигуну.

Как научиться переключать передачи на мотоцикле

Як навчитися перемикати передачі на мотоциклі

Схема перемикання передач на мотоциклах

На японських, китайських, індійських мотоциклах і байках з СРСР схема перемикання передач однакова. Управління трансмісією здійснюється за допомогою ножного важеля, розташованого з лівого боку, якщо байкер вже сидить у сідлі. Перша передача, з якої потрібно рушати, вмикається натисканням важеля вниз. Далі важіль піднімається вгору на одне клацання, що означає нейтральне положення.

Наступні підняття важеля сприяють переключенню коробки на 2, 3, 4, 5 передачу. У деяких моделей японських байків є 6-а передача для досягнення більш високих швидкостей. Управлятися з важелем найзручніше носком лівої ноги. У професійних мото-черевиках у цьому місці передбачена спеціальна накладка.

Как научиться переключать передачи на мотоцикле

Як навчитися перемикати передачі на мотоциклі

Тренування на заглушеному двигуні

Щоб запам'ятати, як перемикати передачі на мотоциклі, потрібно багаторазово потренуватися. Мета - щоб дія виконувалася автоматично на рефлекторному рівні. Для цього тренують м'язову пам'ять. Найзручніше починати вправу на заглушеному двигуні - мотор не реве, немає шуму і бензин не витрачається. Мотоцикл не в русі, а отже все максимально безпечно навіть для новачка:

  1. Сядьте на байк, утримуйте рівновагу за рахунок виставленої правої ноги з упором на асфальт.
  2. Лівою ногою відпрацьовуйте увімкнення першої передачі, перехід на другу, третю тощо.
  3. Опрацюйте схему на підвищення (1-2-3-4-5-6) і зниження (6-5-4-3-2-1-0).

Ця вправа стане в пригоді, якщо під час руху потрібно сповільнитися. Тоді передачі послідовно знижуються. На відміну від автомобіля, за положенням важеля коробки не можна визначити, яку зараз увімкнено передачу. Тому їх доведеться рахувати в умі.

Перемикання передач на мотоциклі в русі

Коли ви розібралися, як вмикати передачі на мотоциклі із заглушеним двигуном, можна переходити до практичних занять. Виберіть порожню стоянку, щоб не відволікатися на рух машин і людей:

  1. Встановіть важіль у нейтральне положення (на деяких приладових панелях це підтверджується загорянням зеленої лампочки).
  2. Запустіть двигун.
  3. Витисніть рукою скобу зчеплення, розташовану зліва.
  4. Встановіть важіль на 1-шу передачу.
  5. Додайте газу поворотом правої рукоятки.
  6. Поступово відпускайте скобу зчеплення і накручуйте газ, поки мотоцикл не поїде.
  7. Витисніть зчеплення, переведіть кулісу на 2-гу передачу, коли оберти двигуна на тахометрі досягнуть позначки 3500 об/хв.

На старих радянських мотоциклах без тахометра перемикання передач відбувається за спідометром. Сама схема перемикання ідентична, як у сучасних байків, але форма важеля може відрізнятися. Є версії з подвійним важелем, що забезпечують упор п'ятою. Тоді 2-3-4-5 передачі перемикаються не носком вгору, а натиском п'яти вниз. Номери передач вмикаються на таких швидкостях:

  1. на 0-9 км/год;
  2. на 10 км/год;
  3. на 25 км/год;
  4. на 40-45 км/год;
  5. на 65 км/год.

Обороти ДВЗ 3500 - це оптимальна кількість для перемикання. Занадто низьке значення (2000-2500 об/хв) призведе до різкого гальмування після ввімкнення наступної ступені, маслонасос буде слабо качати мастило. Занадто високі обороти перегрівають мотор, сприяють прискореному зносу деталей, перевитраті бензину. Якщо неправильно перемикати передачі на мотоциклі, може знадобитися ремонт. Купити якісні запчастини для мотоцикла можна в нашому інтернет-магазині МотоЗилла. У нас є: куліси коробки, муфти перемикання, планетарні шестерні, зчеплення тощо.