Скільки потрібно мастила на 1 літр бензину для бензокоси: правильні пропорції та співвідношення

Всім привіт! Я - Андрій! Співпрацюю понад 10 років з МотоЗіллою, а з 2020 року займаюся ремонтом скутерів, мопедів і мотоциклів. До мене в майстерню нерідко потрапляють і бензинові двигуни від мотокіс або бензотримерів. Поломки пов'язані як із природним зносом, так і неправильною експлуатацією. З мого досвіду, одна з найпоширеніших помилок - неправильне змішування масла з бензином. Ремонт виходить дорогий. Тому я вирішив роз'яснити простою мовою, скільки потрібно масла на 1 літр бензину для бензокоси, щоб ваш інструмент прослужив якомога довше.

Масло для бензокосы

Масло для бензокоси

Наслідки неправильного змішування масла з бензином

У двотактних двигунів відсутній картер, тому поршневі кільця і стінки циліндрів захищаються від тертя шляхом подачі мастила в паливо. Це відбувається вручну перед заливанням пального в бак. У більшості бензотримерів у комплекті є ємність для змішування з нанесеними рисками.

Якщо заливати оливи в бензин більше, ніж треба, двигун бензокоси може гірше працювати, не тримати холості оберти, швидше заб'ється карбюратор. Я не кажу вже про димність - вас буде видно за сотні метрів, оскільки диміти тример буде, як паровоз.

Нестача оливи в бензині не позначається на стабільності оборотів і димності, зате прискорює знос поршневих кілець. На стінках циліндра швидше з'являться задирки, знадобиться капітальний ремонт. Тому не можна нехтувати пропорціями і потрібно точно знати, скільки потрібно масла на 1 літр бензину для бензокоси.

Норми і правила змішування масла з бензином для бензокоси

Найточніші пропорції для бензинових тримерів вказуються в інструкції з експлуатації. По-іншому, документ називається паспортом бензотримера або мануалом. Виробник техніки найкраще знає оптимальну кількість мастила для ДВЗ. Найчастіше в інструкції з експлуатації можна зустріти формулювання "масло змішувати з бензином у пропорції 1:50". Тобто на 50 одиниць бензину потрібно 1 одиниця мастила. Але скільки потрібно масла для бензокоси в перерахунку на один літр бензину?

Це неважко обчислити математичним шляхом. Потрібно 1 літр розділити на 50. Для зручності переведу значення в мілілітри. 1000 мл/50=20 мл. Отже, відповідаючи на запитання, скільки потрібно олії на 1 літр бензину для бензокоси, правильне значення - 20 мл. Це за умови змішування 1:50. Якщо в інструкції сказано 1:40, то 1000 ділимо на 40 і отримуємо 25 мл. Зазвичай таку норму встановлюють виробники іменитих брендів Bosch, Husqvarna, STIHL, Daewoo. Китайські бензинові коси мають іншу характеристику - 1:25. Це означає, що на один літр палива потрібно 40 мл мастила. Рекомендую використовувати пластиковий 5-кубовий шприц, яким зручно виконувати забір і впорскування. Не забувайте ретельно розмішувати масло в бензині. Для цього раджу гарненько струсити пластикову каністру із закрученою кришкою.

Якщо ваша мотокоса зламалася остаточно, купити новий бензотример можна в інтернет-магазині МотоЗилла. Для ремонту бензокоси тут є деталі поршневої системи, карбюратори, які я вже встиг випробувати у своїй майстерні. Якість запчастин відмінна, ціни доступні.