Схема підключення генератора до будинку

Як майстер з ремонту бензогенераторів, можу зазначити, що спалити електростанцію при неправильному підключенні можна за один раз. Після чого мені неодноразово доводилося міняти електродвигун генеруючої установки. У цьому огляді я вирішив навести робочі схеми під'єднання генератора до будинку, які дозволяють безпечно експлуатувати агрегат. Схеми наведено у форматі фото. Даю докладні роз'яснення. Нагадаю, що мене звати Андрій, у мене своя майстерня і я співпрацюю з МотоЗілла понад 10 років.

Навіщо потрібні схеми підключення генератора до будинку

При відключенні централізованої подачі електроенергії в приватному будинку запускається бензиновий або дизельний генератор. Але у нього на корпусі зазвичай 1-2 розетки. Щоб живити холодильник, телевізор, бойлер, мікрохвильовку, знадобиться багато подовжувачів, розтягнутих по різних кімнатах. Для освітлення доведеться використовувати настільні лампи. Усе це потрібно розмотувати і змотувати щоразу під час перебоїв з електрикою.

Уникнути всього цього допоможе підключення генератора до будинку за однією зі схем, наведених у цій статті. Тоді ви зможете користуватися побутовими приладами в будь-якій кімнаті і штатним освітленням без купи подовжувачів. Це не тільки зручно, але й безпечно - за подовжувачі можна зачепитися або випадково пролити воду на колодку, що валяється під ногами на кухні. Підключення генератора за схемою до електромережі будинку підвищує рівень безпеки, оскільки виключає наявність проводів на підлозі.

Схема підключення генератора до будинку через розетку

Перша схема підключення генератора до будинку - через розетку. Для її реалізації потрібно виготовити дріт, перетин якого відповідає максимальній потужності електростанції. Наприклад, якщо у вас бензогенератор до 4 кВт, то вистачить кабелю 1,5 мм². У разі потужніших станцій на 6-8 кВт використовуйте дріт із мідними жилами перетином 2,5 мм². На обох кінцях кабелю встановіть вилки. Одна вмикається в будь-яку розетку в приватному будинку, а друга - в розетку генератора.

Це найпростіша схема підключення генератора до приватного будинку. Зазвичай вилку вмикають у розетку, розташовану в передпокої, недалеко від дверей. Інший варіант - найближча розетка біля вікна, поруч із яким встановлено генератор. Якщо централізовану подачу електроенергії зупиняють часто, рекомендую вивести окрему розетку на вулицю:

  1. Просвердліть отвір у несучій стіні.
  2. Підключіться до найближчої розетки в будинку.
  3. Закріпіть зовні розетку з кришкою, що закривається, розраховану на вуличну експлуатацію (рівень захисту не нижче IP54).
  4. Прокладіть кабель у гофрі.
  5. Виконайте підключення зовнішньої колодки.

Для подачі живлення від генератора до будинку буде достатньо вставити кабель у вуличну розетку. Тоді в усьому будинку з'явиться світло і можна буде живити електроприлади від штатних розеток. Але перед цим обов'язково потрібно відключити автомат на вході, щоб захистити генератор від короткого замикання. Для перевірки присутності напруги з боку міста доведеться від'єднувати вилку з вуличної розетки, вмикати автомат і один зі світильників. Щоб цього не робити, можна на вхідний автомат приєднати два дроти і світлодіодну лампу. Коли вона загориться (означає, що електропостачання відновлено), генератор глушать і вмикають автомат.

Схема підключення генератора до будинку через автомат

Схема підключення бензогенератора до приватного будинку через автомат або рубильник підвищує безпеку експлуатації ще більше. Ви ніколи не подасте одночасно живлення від міста і від електростанції, оскільки автомат або рубильник з'єднує тільки одну з двох ліній. Така схема під'єднання передбачає встановлення додаткового автомата після лічильника (щоб не враховувати витрати електроенергії від генератора) і до розподільних автоматів або ПЗВ по кімнатах, як показано на фото.

В одному положенні напруга подається від міста, а генератор відключений. В іншому - струм подається від електростанції, а міська лінія відрізана. Для перевірки наявності живлення досить перемкнути автомат - не знадобитися встановлювати додаткові лампочки на вводі. Якщо генератор заглушений, то перемикання автомата або рубильника на лінію бензогенератора знеструмлюватиме будинок, що знадобиться для ремонтних робіт із проводкою. Наведені схеми підійдуть для генераторів з ручним запуском.

Схема підключення генератора до будинку через АВР

Схема живлення приватного будинку від генератора через автоматичне введення резерву комфортніша для користувача. Не потрібно нічого перемикати вручну. Згідно з такою схемою підключення, АВР встановлюють у щиток на вході між автоматом введення і розподільними автоматами. У його клемні колодки приєднуються лінія від міста, лінія від генератора і лінія від будинку. Працює він таким чином:

  1. Під час подавання живлення від міста на котушці реле АВР присутня напруга, що генерує електромагнітне поле.
  2. Завдяки цьому контакти примусово замкнуті на з'єднання лінії місто-будинок, а генератор залишається відсічений.
  3. Коли електропостачання від міста пропадає, електромагнітне поле зникає, контакти перемикаються на з'єднанні лінії генератор-будинок, а місто залишається відсіченим.

Наявність реле з електромагнітним принципом роботи унеможливлює одночасне подання напруги від міської лінії та від генератора, тому короткого замикання не відбудеться. В АВР є модуль, що генерує запуск електростанції. Але остання має бути з електростартером, як наприклад, TATA ZX10000-3DE 192FE. Можна встановити затримку за часом на кілька хвилин, якщо світло вимикають ненадовго, щоб електростанція не заводилася марно.

Сподіваюся, тепер вам зрозумілі схеми під'єднання генератора до приватного будинку або дачі, і ви зможете вибрати для себе відповідну. Незалежно від обраного способу приєднання до розподільної електричної мережі будинку, вам будуть потрібні витратні матеріали для обслуговування вашої електростанції з ДВЗ. В інтернет-магазині МотоЗілла є мастила, фільтри, свічки і запчастини до різних дизельних і бензинових моделей.