Права на скутер в Україні у 2024 році: 6 речей, про які слід дізнатися

Прощавай лихі двотисячні

Уже минув той час, коли дорогами можна було ганяти на скутері без прав або доводити поліцейському, що у вашого агрегату об'єм двигуна менше 50 см³. Зараз в Україні на будь-який скутер потрібні права, якщо в нього встановлений двигун внутрішнього згоряння. Розглянемо 6 важливих речей, які потрібно знати всім кандидатам в отримання прав на скутер.

Мужчина на скутере
Чоловік на скутері

До речі, на електроскутер тепер теж потрібні права, незалежно від потужності електродвигуна.

Одразу трохи осадимо лихачів, хто готовий протистояти системі та розсікати на японському чи китайському мопеді без дозвільних документів. Штраф у 510 грн передбачено тільки за відсутність прав при собі. Мається на увазі, що вони є, але лежать вдома. Коли водій взагалі не вчився, покарання зовсім інше.

За новим законом, ухваленим 2021 року в Україні, перше виявлення керування скутером без прав карається штрафом 3400 грн. Так, так - більше, ніж стипендія, а може й пенсія, якщо райдер зрілого віку. Повторне порушення тягне за собою штраф 40800 грн. А для виплати такої суми декому доведеться вже брати кредит. Отже, що ж необхідно для отримання прав на скутер в Україні у 2024 році?

Розбираємося в категоріях і вікових обмеженнях

По дорогах громадського користування їздити на будь-якому скутері можна з 16 років за наявності прав. Вступити до автошколи для отримання дозвільних документів можна у віці від 14 років. Щоправда, знадобиться письмова згода батьків, адже майбутній райдер все ж неповнолітній. Але навіть після отримання прав на скутер доведеться тільки милуватися пластиком, поки не виповниться 16 років. Тепер про категорії.

Якщо у скутера об'єм ДВЗ 49 см³ і менше (на чому раніше ганяли взагалі без прав), потрібна категорія А1. Аналогічна ситуація з електричними скутерами потужністю до 4 кВт. Запчастини скутера такого типу дешеві, тому підходять для бюджетних завдань.

Якщо у мопеда об'єм двигуна 50 см³ і вище, або потужність джерела електротяги 4 кВт і більше, знадобляться права категорії А. Звідси робимо висновок, що спершу необхідно визначитися з вибором мототранспорту, а потім вже подавати документи на категорію. Або ж відразу вчитися на категорію А, яка дає право керувати будь-якими двоколісними транспортними засобами.

Де пройти медкомісію

Друга важлива річ при оформленні прав на скутер - отримання довідки за формою 083. Це результати медичного огляду, які підтверджують, що претендент не має обмежень за здоров'ям для керування двоколісним транспортним засобом. Таку довідку видають не в будь-якій лікарні України, а тільки в спеціальних акредитованих медичних закладах (зазвичай там же проходять регулярні медогляди представники різних професій). Серед обов'язкових лікарів і процедур:

  • невропатолог;
  • нарколог (з видачею сертифіката);
  • психотерапевт (з видачею сертифіката);
  • хірург;
  • окуліст;
  • ЛОР;
  • терапевт;
  • аналізи крові та сечі.

Знадобиться 2 фотографії 3х4 для довідки і в особову справу, яка залишиться в лікарні профогляду. При звичайних чергах усе реально зробити за пів дня.

Вибір автошколи

Вирішуючи, в яку автошколу вступити для отримання прав на скутер, врахуйте 3 фактори:

  • Відстань від будинку. У більшості автошкіл графік навчання передбачає відвідування 2-3 рази на тиждень. Якщо ви вчитеся або працюєте, регулярні поїздки на інший кінець міста забиратимуть дорогоцінний час. Тому краще знайти автошколу недалеко від будинку або місця роботи.
  • Вартість навчання. Ціна за курс для категорії А1 або А варіює від 5000 до 10 000 грн. Деякі автошколи беруть додаткову плату за бензин для практичних занять. Вибирайте відповідний варіант за ціною для себе.
  • Відгуки. Почитайте відгуки на сайтах-агрегаторах про навчання в різних автошколах. Це допоможе отримати уявлення про якість занять, доступність пояснень, поведінку інструкторів тощо.

Лайфхак: у холодну пору року попит на навчання за категорією А падає, тому автошколи влаштовують акції, дають відчутні знижки. Але можуть виникнути труднощі з напрацюванням практичних навичок у погану погоду.

Програма навчання - на що звертати увагу

В автошколі вас будуть навчати:

  • влаштуванню скутера і мотоцикла;
  • жестам регулювальника;
  • способам оформлення ДТП за Європротоколом;
  • методам надання першої допомоги;
  • особливостям дорожньої розмітки.

На практичних заняттях інструктор покаже, як правильно сідати на скутер, заводити двигун, повертати, паркуватися, гальмувати, закочувати мопед заднім ходом тощо. Вчити потрібно все, це важливо. Особливу увагу звертайте, коли інструктори діляться особистим досвідом щодо нестандартних ситуацій на дорозі, про які ви не прочитаєте в підручниках. Не лінуйтеся конспектувати і замальовувати матеріал для наочності.

Складання теоретичного іспиту в сервісному центрі МВС

Після отримання свідоцтва про проходження теоретичного курсу в автошколі має відбутися іспит у сервісному центрі МВС. Оплатити мито можна заздалегідь у касі будь-якого банку. Реквізити зазвичай є в автошколі або можна запросити в самому сервісі.

На вас чекає захопливий іспит із 20 запитань українською мовою з правил ПДР. На все дається 20 хвилин. Є каверзні запитання. Допускається 2 неправильні відповіді (вони підсвітяться червоним на комп'ютері). Якщо після закінчення набралося 18 "зелених" відповідей - іспит складено.

Лайфхак: не поспішайте обирати відповідь, якщо сумніваєтеся. Краще пропустіть її і відповідайте на ті запитання, на яких добре розумієтеся. Використовуйте функцію "пропустити". Потім залишиться більше часу, щоб спокійно поміркувати над питаннями, у яких ви не впевнені.

Складання практичного іспиту в сервісному центрі МВС

Практичний іспит складається після успішного теоретичного та проходження додаткового навчання в автошколі безпосередньо на тренувальному майданчику. У самому центрі МВС нічого складного немає: потрібно буде рушити, проїхати невелику відстань, розвернутися, припаркуватися. Не забувайте при цьому вмикати покажчики поворотів, оскільки на цьому "погорів" не один юний райдер. Зазвичай весь "жах" триває 5-7 хвилин під наглядом інспектора.

Лайфхак: щоб упевнено почуватися на практичному іспиті з отримання прав на скутер, не скупіться грошей на заняття з інструктором. Попросіть його допомогти відпрацювати з вами саме ті елементи, які даються найважче, наприклад, рушання в гірку.

І пам'ятайте, що отримавши права на скутер, ви повинні від'їздити 2 роки без порушень. Мається на увазі, що допустимо тільки 2 штрафи за цей період. Якщо отримаєте 3 і більше - будете позбавлені прав, відправлені на повторне навчання, всі іспити доведеться складати заново.