Номери на мотоцикл: види, ГОСТи, як замовити прикольні?

Їзда на мотоциклі без номерних знаків загрожує штрафом. Адміністративне покарання покладається так само за використання номерного знака неправильного розміру і виду, неправильного розміщення номера, відсутності підсвічування. У зв'язку з цим власники байків повинні знати існуючі норми, щоб уникнути неприємностей. Відповідаємо на наболілі питання мотоциклістів з цієї теми простою мовою.

Коли може знадобитися виготовлення нового номера для мотоцикла?

Замовити новий номер (дублікат, коли власник залишається колишнім і не вносяться зміни до свідоцтва реєстрації транспортного засобу) буває потрібно в таких ситуаціях:

  • наявна табличка була вкрадена або загублена (відірвалася і полетіла під час руху мотоцикла);
  • реєстраційні номерні знаки були пошкоджені під час ДТП або неакуратної їзди;
  • металева номерна пластина проржавіла з часом, символи на ній стали погано читатися.

Які бувають види номерів на мотоциклах

Номери на мотоцикл мають бути трирядними. Дворядні версії передбачені для мопедів і скутерів. Їхні серії та цифри можуть збігатися, тому перероблення таблички з 3-рядної на 2-рядну не допускається.

За радянських часів були мотоциклетні номерні знаки жовтого (цифри чорні) і чорного кольору (білі цифри). У 1978 р їх змінили білі таблички з чорними цифрами. У 2004 р порядок написання став трирядним, до нього додався герб України, символ UA і двоколірна вертикальна смуга з українським прапором. У 2015 р смуга стала синьою, як у Європі.

Правила встановлення

Номерна пластина встановлюється на байк тільки ззаду. Вона має бути перпендикулярна поздовжній осі транспортного засобу з кутом відхилення 3-5 градусів. Обов'язкове підсвічування. Написи повинні добре читатися з відстані 20 м. Допускається розміщення на задньому крилі або виносному кронштейні.

Якого розміру і кольору має бути номер для мотоцикла?

Номери на мотоцикл виготовляються на підставі нормативних документів: ГОСТ ДСТУ 3650, ГОСТ 4278:2012, ГОСТ 4278:2019. Обов'язкова наявність світловідбивної плівки, голограми для захисту від підробок. На зворотному боці ставиться штамп заводу-виробника. У підприємства має бути ліцензія на цей вид діяльності. Згідно з ДСТУ 3650, дозволений розмір номера на мотоцикл - 220х174 мм. Колір фону - білий. Обов'язкове розміщення державного прапора, що вказує приналежність номера до країни реєстрації.

Чи дозволені креативні номери на мотоцикл?

Замість стандартного номера на мотоцикл можна замовити креативний. Він вважається другим комплектом і дозволений для використання всередині країни. При виїзді за кордон його доведеться змінити. Прикольний номер може бути у вигляді напису або поєднання цифр і букв. Мінімальна кількість знаків - 3, а максимальна - 8. Іменні версії виготовляються в МРЕВ або приватних фірмах, але підлягають обов'язковій реєстрації. Що більше символів, то вища ціна.

У сервісному центрі МВС можна замовити прикольні номери типу 1234 за окрему вартість. Наявність таких вільних комбінацій по конкретному регіону реєстрації мотоцикла перевіряється по базі МВС. За неї доведеться доплатити за офіційним тарифом.

Чи законні номери на мотоцикл зменшеного розміру?

Щодо використання табличок інших розмірів можна керуватися ПДР 30.2. У правилах сказано, що забороняється змінювати розміри, колір, форму, відхиляючись від встановленого зразка. Власники японських або американських байків найчастіше шукають зменшені номери на мотоцикли з розмірами 180х103, 104х180 або 140х114 мм. Це пов'язано з малими габаритами штатних посадкових місць. ДСТУ на них не розроблено, тому їх не можна зарахувати як такі, що відповідають встановленому зразку. Власник американського байка може використовувати їх як другий комплект, розмістивши маленькі номерні знаки на ТЗ. Але інспектор патрульної поліції може причепитися до цього.

Вихід із ситуації для власників іноземних ТЗ - купити спеціальну рамку. Її встановлюють у штатне невелике місце на мотоциклі, а вже до неї кріплять номер, що відповідає нормам України. Це свого роду перехідник.

Ще один вихід - встановлення складного номера на мотоцикл. Коли байк на стоянці або потрібно проїхати пост патрульної поліції - номер відкидається так, щоб його було добре видно. Під час їзди трасою номерний знак складається, ховаючись під сидіння. Все виконується в одну дію, райдеру не потрібно зупинятися, сходити з мотоцикла.

Замовити рамку для кріплення номера на мотоцикл або кронштейн можна у нас в інтернет-магазині МотоЗилла. Ще у нас є лампи для підсвічування номерного знака, без якої райдеру теж загрожує штраф. Ціна лампи або рамки набагато менша, ніж сума адміністративного покарання, тому не зволікайте з покупкою.