Найкращі безшумні генератори для квартири - ТОП 5

Власники приватних будинків можуть встановити генератор у гаражі або під навісом, тож до житлових приміщень доноситиметься лише віддалений гуркіт. А ось у разі встановлення електростанції на балконі у квартирі багатоповерхового будинку гул і вібрація можуть напружувати як власника житла, так і сусідів. Останні навіть мають право викликати поліцію, яка зобов'яже припинити використання електростанції. У разі повторного порушення можлива адміністративна відповідальність. У зв'язку з цим деякі мої клієнти цікавляться безшумними генераторами для квартири, щоб мати електроенергію на періоди вимкнення світла і виключити неприємні наслідки. Наведу санітарні норми України щодо шуму, опишу, як вибрати безшумний генератор і назву 5 конкретних моделей із низьким рівнем шуму. Нагадаю, що я - майстер з ремонту мототехніки та генераторів, який володіє майстернею і співпрацює з МотоЗілла.

Санітарні норми щодо рівня шуму у квартирах

Допустимий рівень шуму у квартирах багатоповерхових будинків встановлюється Державними будівельними нормами України (ДБН). Згідно з нормативним документом, у денний час він не повинен перевищувати 55 дБ. Денним часом вважаються години з 8:00 ранку до 22:00 вечора з понеділка по п'ятницю. На вихідних цей період інший - з 9:00 до 23:00. У нічний час санітарні норми встановлюють допустимий рівень шуму 45 дБ. У гуртожитках, де шумоізоляція гірша, а мешканців більше, допускається шум вдень до 60 дБ, а вночі - до 50 дБ.

Для доведення порушення санітарних норм викликають поліцію, яка зі свого боку викликає санстанцію. Заміри виконуються повіреним приладом. Визначення рівня шуму за допомогою смартфона і вбудованого застосунку не приймається як доказ, оскільки він не сертифікований для таких цілей.

Фактори, що знижують шум генератора

Вибираючи безшумні генератори для квартири, варто знати фактори, що знижують рівень шуму. Серед них:

  • Тип двигуна. Бензинові двигуни працюють з підвищеними оборотами і низькою компресією, що призводить до згладжування шуму. Він є, але більш рівний, монотонний, тому до нього швидко звикає слух і він просто стає фоном. Дизельні двигуни працюють з підвищеною компресією і зниженою частотою обертання. У них відчувається чіткий такт, вони торохтять, через що більш помітні на тлі інших звуків. Серед бензинових моделей найтихіші - це інверторні.
  • Наявність антивібраційних ніжок. Гумові товсті ніжки корпусу запобігають зміщенню електростанції на гладкій підлозі та знижують шум від ДВЗ.
  • Наявність антивібраційних подушок двигуна. Внутрішні антивібраційні вставки між мотором і рамою гасять коливання силової установки.
  • Кожух. Повноцінний корпус, що закриває ДВЗ і електродвигун з усіх боків, додатково затримує поширення звукових хвиль.

Якість збірки двигуна теж позначається на рівні шуму під час його роботи. Найякісніша збірка у японських генераторів, але їх майже немає в продажу, тому вибирати залишається серед турецьких і китайських версій.

ТОП найкращих безшумних генераторів для квартири

Далі представляю рейтинг найкращих безшумних генераторів, які добре підходять для експлуатації у квартирі. Я склав його на підставі каталогу інтернет-магазину МотоЗилла. Моделі розміщені в ТОП за рівнем видаваного шуму від найтихіших до гучніших, але насправді вони всі тихі.

ТОП-1: ТАТА 1800I

Інверторний генератор ТАТА 1800I видає всього 58 дБ шуму під час роботи, тому вважається найтихішою електростанцією для квартири. Усередині встановлений двигун 148F, який добре знайомий майстрам у сервісних центрах. Проблем із запчастинами немає. За годину роботи установка спалює всього 350 г бензину, а значить бака 4,2 л вистачить надовго. Станція видає до 1800 Вт, але в пікові моменти потягне і 2000 Вт.

Об'єм ДВЗ: 79 см³

Потужність: 1800 Вт

Ємність бака: 4,2 л

Маса: 23 кг

Час безперервної роботи: 6 год

Габарити: 45х51х49 см

ТОП-2: MAXpeedingRODS MXR3500

Бензиновий генератор MAXpeedingRODS MXR3500 працює з рівнем шуму 58 дБ, тож теж вважається одним із найтихіших для багатоповерхового будинку. У нього є дві розетки на 230В і два USB-роз'єми. Пікова потужність дозволена до 4 кВт. На відміну від лідера ТОП ця модель розрахована на більш тривале невпинне використання до 12,5 годин. Вона добре підійде для квартир, у яких світла не буває по пів доби. Але витрата палива у неї вища, як і габарити.

Об'єм ДВЗ: 145 см³

Потужність: 3300 Вт

Ємність бака: 5,7 л

Маса: 21 кг

Час безперервної роботи: 12,5 год

Габарити: 64х41х56 см

ТОП-3: TTG XYG2000I

Електростанція інверторного типу TTG XYG2000I видає гучність 60 дБ. У корпусі передбачені широкі антивібраційні ніжки, що знижують шум під час встановлення на твердій підлозі. Наявність USB-роз'єму дає змогу заряджати смартфон або планшет, не займаючи основну розетку. Ще одна фішка моделі - невелика вага 18,5 кг. Її зручно не тільки використовувати у квартирі, а й брати з собою, вирушаючи на дачу або на пікнік.

Об'єм ДВЗ: 99 см³

Потужність: 2000 Вт

Ємність бака: 4,1 л

Маса: 18,5 кг

Час безперервної роботи: 7 год

Габарити: 52х28х45 см

ТОП-4: APRO 2.0

Електростанція для квартири APRO 2.0 працює не голосніше 62 дБ. Це досить непоганий показник. На корпусі є дві розетки 230В і одна на 12 для зарядки акумулятора. Зручна панель підкаже, коли рівень палива буде занадто низьким, щоб вчасно заправити генератор. Товстий кожух із пластику надійно ізолює всі шуми. Завдяки невеликій висоті 28 см пристрій не займе багато місця на балконі у квартирі.

Об'єм ДВЗ: 90 см³

Потужність: 1800 Вт

Ємність бака: 4 л

Маса: 21 кг

Час безперервної роботи: 6 год

Габарити: 49х28х45 см

ТОП-5: Enersol EPG-4000ISE

Завершує рейтинг найтихіших бензинових генераторів Enersol EPG-4000ISE, який видає до 64 дБ. Виробник видає на нього гарантію 2 роки, тому за умови дбайливої експлуатації у квартирі жодних додаткових витрат не буде. Турецька збірка забезпечує високу якість і довгий термін служби. Великого бака 12 л вистачить надовго, щоб не доливати бензин. З такою електростанцією вийде живити всю квартиру, а не тільки холодильник і освітлення.

Об'єм ДВЗ: 223 см³

Потужність: 4000 Вт

Ємність бака: 12 л

Маса: 40 кг

Час безперервної роботи: 10 год

Габарити: 57х48х63 см

Тепер ви знаєте, на що звертати увагу при виборі електростанції для встановлення на балконі. Купити безшумні генератори для квартири можна в інтернет-магазині МотоЗилла.