На скільки вистачить акумулятора для світлодіодної стрічки?

У деяких моїх клієнтів у гаражі протягнута світлодіодна стрічка на випадок відключення електрики. Коли централізована подача струму вимикається, вони підкидають контакти від стрічки до батареї і можуть продовжувати колупатися у своїй техніці. У період блекаутів це було дуже актуально. Подібне є і в мене в майстерні з ремонту мотоциклів і скутерів. Це дає змогу працювати без зупинок і не запускати бензиновий генератор без необхідності (багато інструментів у мене працюють від власних АКБ). Сьогодні я, майстер з ремонту мототехніки - Андрій, розповім, на скільки вистачить акумулятора для світлодіодної стрічки, щоб ви могли прорахувати тимчасове значення самостійно.

Розраховуємо за формулою, на скільки за часом вистачить АКБ для стрічки

Розібратися, на скільки вистачить енергії акумулятора за часом для живлення світлодіодної стрічки можна, знаючи ключові характеристики. Для розрахунку за формулою нам знадобляться такі значення:

  • Ємність акумулятора, вимірювана в Ah. Будемо називати цю величину С в нашій формулі.
  • Струм споживання напруги світлодіодною стрічкою, що позначається в mA. Пропишемо величину як I.
  • Ще для обчислень знадобиться вже готовий коефіцієнт неповноти розряду АКБ, що становить у більшості моделей 1.3. Назвемо його в нашій формулі - k.

Сама формула, за якою можна обчислити, на скільки вистачить заряду акумулятора для живлення світлодіодної стрічки має такий вигляд: t=(C∙1000)/(I∙k). Де t - це і буде час роботи нашої батареї.

Для прикладу візьмемо реальну світлодіодну стрічку довжиною 1 м з напругою 12V і струмом 14,4 Вт. У процесі задіємо акумулятор від мотоцикла об'ємом 7,5 Ah. Щоб обчислити струм споживання стрічки, ділимо 14,4 на 12 і отримуємо 1,2 А. Саме така витрата заряду відбувається за годину роботи одного метра стрічки. Переводимо значення 1,2 А в міліампер - 1200 mA. Виконуємо розрахунок за формулою:

  • 7,5 множимо на 1000=7500.
  • 1200 множимо на 1,3=1560.
  • Ділимо 7500 на 1560=4,8.

Акумулятора 12В, 7,5 Ah за потужності споживача 14,4 Вт вистачить на 4,8 години роботи одного метра світлодіодної стрічки. Це найбільш точні розрахунки з урахуванням недорозряду АКБ, який присутній у всіх моделей. Через 5 годин світло почне тьмяніти, а не згасне зовсім, тому ще якийсь час освітлення буде присутнє в гаражі.

Простий спосіб розрахунку

Якщо ви не любите математику і формули, то пропоную простий, але грубий спосіб підрахунку часу роботи світлодіодної стрічки від акумулятора. За тих самих значень стрічки і АКБ ділимо потужність споживача 14,4 Вт на робочу напругу 12В. Отримуємо 1,2. Це сила струму в амперах, що витрачається за годину роботи одного метра цієї стрічки.

Знаючи ємність акумулятора 7,5 Ah, ділимо її на 1,2 А, отримуючи 6,25 години. Це досить неточний підрахунок, який не враховує недорозряд і падіння напруги батареї. Теоретично він означає, що через 6 годин АКБ повністю віддасть свій заряд і стрічка згасне. На практиці ж, як я довів за формулою, оптимальний час роботи становитиме не більше 5 годин.

Враховуємо додаткові фактори

Зі свого досвіду зазначу, що крім формул розрахунку, що враховують ємність акумулятора і потужність споживача, на швидкість розрядки впливає температура навколишнього повітря. Якщо у вас неопалювальний гараж, в якому взимку температура опускається нижче нуля, батарея буде сідати швидше. Це пов'язано з підвищенням густоти електроліту. Коли він стає сильно густим, погіршується контакт рідини зі свинцевими пластинами.

Погіршення контакту веде до зростання опору. Тому частина енергії витрачається на подолання поганого контакту, переходячи в тепло. А отже, на морозі акумулятора вистачить на меншу кількість часу роботи при підключенні світлодіодної стрічки, ніж у теплу пору року. Наскільки менше - можна перевірити тільки дослідним шляхом, адже показники змінюються з кожним градусом нижче нуля.

Вибираємо оптимальне співвідношення АКБ і довжини стрічки

Якщо ви хочете зробити собі автономне освітлення в гаражі, будинку або в квартирі, використовуючи світлодіодну стрічку, важливим є правильне співвідношення довжини освітлювальної стрічки і ємності АКБ. Наприклад, у випадку нашої батареї 12V, максимальний струм розряду досягає 20 А. За такої характеристики до неї можна під'єднати до 16 м світлодіодної стрічки. Але пропрацює таке освітлення, теоретично, всього 23 хвилини. На практиці, заряду акумулятора вистачить на 10-15 хвилин. Буде потрібно часто заряджати АКБ після глибокого розряду, що скорочує його ресурс. Таке освітлення матеріально не вигідне.

Як майстер, зазначу, що оптимальним вважається споживання струму, за якого акумулятора вистачає на 10 годин. При ємності 7,5 Ah - це значення в 0,75 А. Оскільки метр стрічки споживає 1,2 А, то потрібно її вкоротити до 65 сантиметрів. Ось за таких параметрів буде тривале освітлення і ресурс батареї не скоротиться. Однак світла від стрічки довжиною 65 см зовсім мало. Тому рекомендую використовувати акумулятор з більшою ємністю. Тоді вийде збільшувати і довжину споживача.

Тепер ви добре розумієте, на скільки вистачить акумулятора певної ємності для світлодіодної стрічки. Щоб купити АКБ для мотоцикла, скутера або додаткового освітлення в гаражі, переходьте до каталогу МотоЗілла. Тут же ви знайдете і хороші зарядні пристрої, які неминуче знадобляться для заповнення ємності батареї. При підключенні можуть знадобитися різні клеми, які теж представлені у великому асортименті.