#МирНаБайке: Білорусь. Маршрут замків та прекрасних видів

Вітання!

Подорожі у 2020 році виходять на новий рівень: усвідомлений та в рамках обмежених можливостей. Але ми проти того, щоб сидіти вдома, а тому починаємо нову рубрику # МирНаБайке - розповімо просто і зрозуміло про можливі туристичні мотомаршрути в різних країнах світу і в різних містах.

Наш варіант маршруту - приблизний і досить простий, щоб у ньому було однаково комфортно тим, хто часто їздить у мотоподорожі, і тим, хто наважився на це вперше. Ти завжди можеш внести коригування та відзначити на карті, що хочеться побачити саме тобі.

Ну що, поїхали? Сьогодні маршрут Замковим поясом Білорусі (так-так, Білорусь не закрила свої кордони, тому виїжджати можна хоч завтра :)

Оренда мотоциклів у Мінську

Стартуємо з Мінська. Якщо ти на своєму байку – починай маршрут. Якщо тобі потрібна оренда мотоцикла, ось кілька варіантів:

- https://motoprokat.by/

- http://arendamoto.by/

- https://stozapad.by/cat_rent/prokat-motociklov/

- https://speedygo.by/prokat-motociklov/

- https://r24.by/katalog/sport-tourism/moto/

Ціни – різні: наприклад, Bajaj Boxer BM 125X за 18 євро добу, Yamaha YBR 125 за 75 євро/3 дні, а можна взяти навіть Harley Davidson Softail FXST за 120€ на 4-6 діб. Чим довша твоя подорож, тим дешевше вийде оренда, тому плануй сміливо поїздку на 3-4 дні!

Зверни увагу, що служби працюють із заставами, тому будь готовий до цієї статті витрат.

Обов'язково подбай про екіпірування – це твоя безпека!

Перед поїздкою ознайомтесь із правилами дорожнього руху в Білорусі: https://autotraveler.ru/belarus/pdd-belarusi.html…

Навіть якщо ти й не помітиш суттєвих відмінностей від України, все одно маєш бути готовим їздити за правилами країни, де перебуваєш. Та й освіжити ПДР у пам'яті – завжди хороша ідея.

Карта поїздки

Маршрут нескладний, проходить хорошими дорогами. Усього 5 зупинок, де можна за фактом залишитись хоч на цілий день.

Що відвідуємо? Ліда – Гродно – Новогрудок – Любчанський замок – Мир. Починаємо з Мінка і повертаємось туди ж.

Витрати на бензин

Кілометраж: 613 км за картами.

В середньому, витрата звичайних мотоциклів – 5-7 літрів на 100 км. Перестрахуємося і закладемо в маршрут 42 літри (ціна 1,68 руб/л) і це вийде приблизно 26 євро.

Що подивитися?

Почнемо з того, що у Мінську можна провести кілька днів. І досить насичених :)

По дорозі до Ліди - заїдь у Ландшафтний заказник Налібоцький. Тут, звісно, чарівно!

Ліда - Лідський замок

Лідський замок князя Гедиміна – оборонна споруда XIV-XV. З 2005 року тут реконструюються історичні події, у фортеці проходять турніри та ристалища, біля стін замку, на мальовничих берегах штучного озера відбуваються фестивалі етнічної та середньовічної музики.

Гродно

Тут можна залишитись на пару днів. Гродно – єдине місто у Білорусі, що має статус міста – пам'ятника архітектури. Він вільно і розкішно розташувався на Замковій горі, там, де Нєман робить крутий поворот до литовського кордону.

Новогрудок

Крізь сторіччя історії Новогрудок відсвічує своїм великолитовським минулим. Стільний град князя Міндовга, дитячий спогад Міцкевича, обитель русалок-свитязянок, крихітних яскравих будинків, лонгбордів та вітряків – це білоруське містечко, де є і романтика, і романтизм.

Любчанський замок

Тут розташований Мирський замок – одна з найважливіших та найцінніших пам'яток усієї Білорусі, яка включена до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Та й саме містечко дуже милий і зачаровує своїми вуличками із стародавніми будівлями.

Де зупинитися:

У країні працюють як міжнародні сервіси, так і локальні, де ти можеш знайти будь-яке житло. Починаючи від хостелів та кімнат у квартирах (від 5-10 євро за ніч), закінчуючи просторими номерами в готелях та апартаментами на будь-який бюджет. Пам'ятай одне: твій двоколісний товариш теж потребує комфортного ночівлі, тому вибирай місце з гарною парковкою, що охороняється.

Вибираємо житло:

- Подивитися варіанти на Booking.com або подивитися варіанти на Airbnb;

- сервіси Білорусі: flatfy.by чи kva.by чи gohome.by чи hata.by.

Така поїздка підійде любителям старовинних будівель і природи, яка в Білорусі якось по-особливому красива. Відкрий цю країну з нового боку і обов'язково (чуєш? Обов'язково!) спробуй драники зі сметаною, верещаку та картопляну бабку :)

Добрий поїздки!