Літаючий мотоцикл на виставці в Токіо

Дуже скоро поїздки на двоколісному транспорті можуть бути не тільки дорогою, а й у повітряному просторі.

У березні 2019 року було продемонстровано пробний політ прототипу, а на виставці Tokyo Motor Show 2019 вже офіційно презентували модель мотоцикла нового покоління - XTURISMO LIMITED EDITION. Байк має свій своєрідний дизайн і нагадує спортивний автомобіль.

У другій половині 2020 року за планом мають розпочатися поставки машин покупцям, а на 2023 рік заплановано початок руху громадськими дорогами відповідно до Закону про пересування транспортних засобів.

Як влаштований літаючий мотоцикл?

Катано Дайсуке, президент компанії A.L.I.Technologies, пояснює, що підйомну силу байку забезпечує обертання пропелерів, як у дрона або вертольота. Вони розташовані в передній і задній частині на поздовжній осі апарата, який нагадує снігохід. Над пропелерами - корпус, у центрі якого є місце для водія. Також видно щитки від вітру, випускні отвори для повітря.

Попереду, ззаду і з боків апарата є допоміжні пропелери (загалом чотири), призначені для управління і поворотів. Енергію забезпечує бензиновий двигун і батареї, тобто це за фактом - це гібрид.

XTURISMO LIMITED EDITION - апарат, який піднімається над землею, ніби на повітряній подушці. Катано уточнює, що максимальну швидкість нового транспортного засобу прагнуть довести до 200 км/год. Про висоту польоту поки нічого не сказано, але не менше ніж 50 см. (згідно з технічними характеристиками, він може підніматися і на більшу висоту).

A.L.I.Technologies заявили, що працюватимуть за прикладом Tesla: спочатку готують дорогу модель, але з появою ринку збуту збираються збирати серійні моделі. Крім цього, компанія одночасно з розвитком повітряного транспорту бере участь у розробці повітряної інфраструктури, створюючи систему тривимірного контролю транспортних засобів і проектуючи повітряні траси.

Світ змінюється щохвилини. Потрібно не просто "йти з ним у ногу", а в прямому сенсі - бігти.