Креслення саморобного адаптера на мотоблок Нева

У мотоблока Нева та інших моделей тільки два колеса, тому для його рівноваги оператору потрібне утримання сільськогосподарського агрегату руками за кермо. Під час обробки великих полів ноги швидко втомлюються, тому актуальна наявність адаптера з можливістю сидячої посадки. Наявність бортового кузова дає змогу застосовувати мотокультиватор як транспортний засіб для перевезення врожаю з поля додому. Оскільки заводський адаптер коштує дорого і купити його можна не скрізь, розповім, як зробити його своїми руками. Наведу креслення саморобного адаптера на мотоблок Нева, що спростить вам самостійну збірку. Нагадаю, що я - Андрій - майстер з ремонту мототехніки, тому добре розуміюся на конструкції мотоблоків та їхній експлуатації.

Види адаптерів для мотоблока Нева

Спершу опишу основні види саморобних адаптерів для мотоблока Нева, щоб ви могли подумати, який потрібен саме вам. Подібні пристосування діляться на такі типи:

  • Без вантажного відсіку. Має тільки сидіння для оператора, тому вирізняється укороченою рамою. Полегшує обробку великої площі, оскільки людині не потрібно йти за культиватором. Для виготовлення такого адаптера потрібно менше матеріалів, а його ціна обійдеться дешевше.
  • З вантажним відсіком. Базується на подовженій рамі, що збільшує собівартість збірки. Зате дає змогу перевозити інструмент, урожай, будматеріали, використовуючи мотоблок як мінітрактор.
  • Задній адаптер. Розташовується позаду мотоблока, тому як кермо можна використовувати штатний засіб. Найпростіша і найпоширеніша конструкція.
  • Передній адаптер. Встановлюється перед мотоблоком, тому останній тільки виконує роль штовхача. Має складнішу конструкцію через необхідність спорудження рульового механізму.
  • Без передачі крутного моменту. Адаптер тільки подовжує базу мотоблока, дозволяючи навішувати статичні пристосування: плуг, граблі тощо.
  • З передачею крутного моменту. Якщо у вашого бензинового або дизельного мотоблока Нева є вал відбору потужності (ВВП), можна встановити його подовжувач, щоб передавати крутний момент на навісне обладнання за адаптером. Це дає змогу застосовувати разом із мотокультиватором сінокосарку та інші пристрої.

Основні складові адаптера для мотоблока Нева

Щоб зібрати саморобний адаптер для мотоблока нева, можна зробити самостійно креслення, розуміючи основні вузли та деталі конструкції. До неї входять:

  • Прямокутна рама, що служить основою для інших деталей.
  • Зчіпний пристрій поворотного типу для приєднання адаптера до мотоблока.
  • Сидіння для оператора.
  • Задній кронштейн для встановлення підвісного обладнання.
  • Задня балка або кронштейн для фіксації маточин коліс.
  • Підставки для ніг.
  • Ножне гальмо.
  • Підніжка для розміщення адаптера в горизонтальному положенні без мотоблока.
  • Бортовий кузов, якщо планується транспортування вантажів.

За потреби креслення можна вдосконалити, додавши важіль і тягу, щоб навісне обладнання для обробітку ґрунту регулювалося за глибиною занурення прямо з робочого місця (не встаючи з мотоблока). Щоб земля не летіла на оператора, раджу передбачити крила, хоча їх наявність не обов'язкова.

Який інструмент і матеріали знадобляться для складання саморобного адаптера до мотоблока

Для складання рами раджу використовувати профільну трубу 50х50 мм зі стінкою 2 мм. Це необхідно, оскільки на неї припаде основне навантаження. Решту елементів конструкції (стійки сидіння, кронштейни, опори для маточин) уже можна збирати з профільної труби 40х40 мм із перетином стінки 1,5 мм. Для мостової балки потрібна труба 60х60 з перетином стінки 3 мм, оскільки це найбільш високонавантажена деталь.

Для складання конструкції за саморобними кресленнями знадобляться:

  • зварювальний апарат;
  • дриль і свердла по металу;
  • косинець і рулетка;
  • болгарка і відрізні круги;
  • круглий напилок для видалення задирок з отворів.

Оскільки більшу частину експлуатації саморобний адаптер їздитиме ґрунтом, рекомендую відмовитися від системи амортизації. Вона тільки ускладнить конструкцію і збільшить кошторис. Якщо ж передбачається часта їзда ґрунтовими дорогами з транспортуванням вантажу, до списку матеріалів можна додати сайлентблоки або навіть ресори. Але останнє має сенс тільки за потужності дизельного мотоблока Нева, у якого висока вантажопідйомність.

Креслення саморобного адаптера на мотоблок Нева і покрокове складання

Наведу конкретне креслення саморобного адаптера на мотоблок "Нева" або будь-який інший сільськогосподарський апарат, який вже зібрали і використовують багато фермерів. Готова модель вийде така, як на фото. Креслення має вигляд збоку і вид ззаду, а також окремо малюнок рами, щоб краще розуміти конструкцію. Усі розміри реальні, можна сміливо збирати.

Збірка за кресленнями саморобного адаптера на мотоблок Нева починається з рами:

  1. Відрізаються дві поздовжні балки довжиною 1350 мм.
  2. Між ними укладаються 4 перемички довжиною 200 мм.
  3. Усі з'єднання обварюють електрозварюванням, але спершу виставляють прихватки і перевіряють діагоналі.
  4. На передньому торці рами свердлиться отвір під гвинтовий шток зчіпного пристрою. Це дасть змогу регулювати віддаленість рами від мотоблока, щоб виставити оптимальний радіус розвороту.
  5. Приварюються опори під сидіння і кронштейни для підвісного обладнання.
  6. Приварюються стійки і балка для монтажу маточин.
  7. Встановлюються колеса.
  8. Монтується конструкція з тягою для регулювання глибини занурення оснащення.
  9. Приварюються підставки для ніг, кронштейн для педалі гальма.

Хоча на мотоблоці передбачається робота в суху пору року, рекомендую пофарбувати сталеву раму хоча б ґрунтовою. Це захистить метал від корозії.

Ось таке просте креслення саморобного адаптера для установки на мотоблок Нева я пропоную зробити вам. Ну а якщо ваш сільськогосподарський апарат зламається і знадобляться запчастини для його ремонту, ви завжди знайдете їх у МотоЗілла. Тут продаються якісні вали КПП, радіатори для рідинної системи охолодження, електростартери та ін.