Чим змастити ланцюг велосипеда в домашніх умовах?

Зі своєї практики я помітив, що не всі мої клієнти знають, коли і чим обробляти ланцюг велосипеда. Це призводить до прискореного стирання ланок, розтягування приводу. Ланцюг почне перескакувати мимовільно з однієї зірочки на іншу, а часом і просто зіскакувати. На високій швидкості це може призвести до падіння. Часом ви можете втратити управління приводом і не встигнути прискоритися перед автомобілем, що проїжджає повз. Тому я - Андрій, - майстер з ремонту мотоциклів, скутерів і велобайків, який співпрацює з МотоЗілла вже 10 років, вирішив розповісти, чим змастити ланцюг велосипеда в домашніх умовах, коли і як це правильно робити.

Коли потрібно обслуговувати ланцюг?

За регламентом ланцюг велосипеда змащується кожні 200 км пробігу. Якщо цього не робити, в ньому накопичується пил, а саме мастило висихає. Все це сприяє прискореному зносу приводу. Посилюється вироблення нерухомого піна, на якому знаходиться втулка між пластинами. Після цього ви починаєте чути характерний шелест. Це вже свідчить про поступове розтягування ланцюга. Якщо нічого не робити, ланки розтягнуться ще більше, почнуть перескакувати на зубах зірочок. Ви крутитимете педалі, а привід почне прокручуватися, знизиться крутний момент, що передається на колеса. Ривки при перескакуванні знизять задоволення від поїздки.

Як майстер з ремонту, раджу змащувати ланцюг велосипеда після тривалих поїздок ґрунтовими дорогами. Частинки ґрунту прилипають до приводу і працюють як абразив. Після покатушок по калюжах у дощ теж потрібна правильна обробка ланок, оскільки вода змиває захисне мастило. Метал може не тільки швидше зношуватися, а ще й іржавіти.

Види технічних велосипедних мастил

Опишу на основі мого досвіду, чим можна змастити ланцюг велосипеда з наявних магазинних складів. Вони бувають сухими (пасти, бруски), рідкими і у вигляді аерозолів. Представляю види мастил за типом:

  • Молібденові - створені на основі дисульфіду молібдену. Виділяються хорошою змащувальною здатністю, витримують високі температури. Вважаю їх найкращими, на мій погляд, для активної їзди, коли металеві деталі перегріваються.
  • Графітові - виготовляються на основі графіту. Дуже рідкі, тому добре проникають у найдальші куточки під втулки. Мають виражені обволікаючі властивості, тому надійно захищають сталь від корозії. З графітовим мастилом можна кататися по дощу до 80 км. Але я вважаю цей тип мастила дуже мазким - легко можна забруднити штани, кросівки.
  • Силіконові - створюють тонку плівку на поверхні, що добре захищає метал від стирання і води. Мені вони подобаються своєю чистотою. А ось розпорошувати мені їх з балончика не дуже зручно. Ще захисний склад швидко стирається, тому повторювати нанесення потрібно через 50 км пробігу.
  • Тефлонові - мають у складі тефлон. Цей тип вважається одним із найпопулярніших, оскільки не забруднює ланцюг, а також не дає змоги прилипати до нього сміттю. Але змивається таке мастило буквально від першого дощу.
  • Парафінові - виробляють на основі воску. Дуже чистий продукт, без запаху. Якщо ви випадково доторкнетеся до ланцюга, одяг залишиться чистим. Але за мінусових температур мастило густіє, тому гірше розподіляється по ланках.

Як правильно змащувати ланцюг: покрокове керівництво

Розібравшись, чим змастити ланцюг велосипеда, опишу покроково, як правильно виконувати цей процес:

  1. Встановіть велосипед на підніжку.
  2. За допомогою спеціального інструменту (машинки для чищення) очистіть привід від бруду. Усередині такого апарату є кілька щіток, які видаляють пісок, залишки старого мастила. Закритий корпус захищає вас при цьому від забруднення. Якщо немає машинки, використовуйте щітку з довгою щетиною.
  3. Обробіть ланки бензином або гасом для розкладання засохлого мастила.
  4. Протріть ланцюг сухою ганчіркою.
  5. На ділянку між педаллю і задньою віссю, що провисає, нанесіть трохи мастила.
  6. Піднявши заднє колесо, прокрутіть педаль, щоб на це місце просунулася наступна ділянка.
  7. Повторюйте процес, поки весь привід не буде оброблено.
  8. Підніміть колесо і прокрутіть ланцюг 10-15 разів повністю по колу, щоб мастило рівномірно розподілилося і затекло під втулки на піни.
  9. Якщо частинки змащувальної рідини опинилися на рамі, протріть деталі велосипеда ганчіркою.

Наостанок дам застереження, чим не можна обробляти ланцюг велосипеда в домашніх умовах. Не раджу використовувати солідол, літол і подібні види мастил. Вони занадто густі, тому залишаться на поверхні, а під втулки не потраплять. WD-40 навпаки має високу проникаючу здатність, а ось змащує погано. Зовсім скоро ви почуєте як привід знову шелестить.

Якщо ви несвоєчасно обслуговували ланцюг велосипеда, він швидко зноситься і його доведеться замінити. Купити якісні ланцюги, задні та передні зірочки можна на сайті МотоЗілла.