Чи потрібні права на мотоблок в Україні у 2024 році?

В інтернеті можна знайти низку статей за 2021 рік із помітними заголовками, що жителям України доведеться отримувати права на мотоблок, реєструвати їх як транспортні засоби, купувати страховку. Інформація ґрунтується на петиції, яку подав один громадянин Президенту на розгляд. Але вона не набрала необхідних 25000 підписів, тому до президента не дійшла. Ну а як йдуть справи зараз? Розглянемо, чи потрібні права на мотоблок в Україні у 2024 році та які є аргументи для цього, крім новинних сайтів. Нагадаю, що мене звати Андрій, я експерт із запчастин до мототехніки, співпрацюю з МотоЗілла понад 10 років, маю власну ремонтну майстерню.

Яким транспортним засобам потрібні права в Україні у 2024 році?

У ПДР чітко вказано, яким транспортним засобам необхідні права в Україні, щоб виїжджати на дороги громадського користування. Якщо це техніка з об'ємом двигуна до 50 см³, то будуть потрібні права категорії А1. У разі електричних транспортних засобів, що набирають популярність, потужність двигуна має бути до 4 кВт. Коли об'єм ДВЗ понад 50 см³ або потужність вища за 4 кВт, будуть потрібні права категорії А або навіть В1 для модифікацій з вантажним відсіком. У всіх випадках загальна вага ТЗ не має перевищувати 400 кг. Інакше його вже можуть класифікувати як автомобіль, для чого потрібні права категорії В.

До якої категорії належить мотоблок

Щоб розібратися, чи потрібні права на мотоблок в Україні у 2024 році, потрібно визначити, до якої категорії належить цей агрегат. У самих ПДР України слова "мотоблок" немає. Хоча бувають версії з об'ємом двигуна до 200 см³ і потужністю 4-11 кВт (при перерахунку на електричний варіант вимірювання), до транспортних засобів їх не відносять.

Наведу вагому підставу - це інформація від виробника мотоблоків, наведена в кожній інструкції з експлуатації. Усі фірми перестраховуються, вносячи такий пункт у мануал. Там сказано, що мотоблок не є транспортним засобом, а призначений для механізації ручної праці. Він слугує приводом (рушійною силою) для пристосувань, які використовуються під час обробітку землі (підгортальники, плуги, борона та ін.). Оператор просто йде за агрегатом, задаючи йому напрямок.

Ще в деяких інструкціях сказано, що мотоблок не призначений для регулярного переміщення дорогами з твердим покриттям, але може використовуватися для перевезення вантажів. Класифікація транспортного засобу в ППД України містить формулювання про призначення - перевезення пасажирів і вантажів. Оскільки в мотоблоці конструктивно не передбачено місця для пасажирів, він теж не належить до жодної категорії ТЗ, тому права для нього не потрібні у 2024 році.

Хоча такий агрегат і має потужний двигун, по суті, це просто пристрій із мотором для обробітку ґрунту. Зважаючи на особливості експлуатації, йому необхідні великі колеса для пересування по полю, але їх наявність разом із ДВЗ не робить мотоблок транспортним засобом. Як і бензинова самохідна газонокосарка не є таким, незалежно від об'єму мотора і потужності.

Коли можуть вимагати права для мотоблока в Україні

Але вважаю важливим розглянути питання про необхідність прав на мотоблок в Україні у 2024 році, коли власник виїжджає на ньому на дорогу з твердим покриттям. В інструкції з експлуатації прямо написано, що такі вироби не призначені для цього. В ідеалі сільськогосподарський агрегат потрібно використовувати в полі або по дорогах без твердого покриття. Тоді права на нього точно не потрібні за ПДР і законом України.

Виїжджаючи на проїжджу частину, такий агрегат стає учасником дорожнього руху. Без знань ПДР водій мотоблока може легко припуститися помилки, зробити неправильний маневр, що призведе до ДТП. А враховуючи повільність мотоблока, різко змінити напрямок, уникнувши зіткнення, не вийде. Тому в такій ситуації цілком логічно зробити висновок, що права на мотоблок потрібні в Україні в 2024 році, щоб уникнути проблем із поліцією, яка, найімовірніше, вас зупинить, помітивши на проїжджій частині. Обов'язково потрібна і наявність фари, світловідбивних елементів, щоб зробити свій транспорт видимим. За відсутність таких деталей теж можуть притягнути до адміністративної відповідальності.

Тепер ви знаєте, чи потрібні права на бензиновий або дизельний мотоблок в Україні в 2024 році, і можете спиратися на ПДР, а також інструкцію з експлуатації до своєї моделі, а не просто на інформацію з інтернету. Але, незалежно від наявності прав, вам періодично будуть потрібні запчастини для мотоблока. Купити хороші карбюратори, поршневу, зчеплення та інші деталі для різних моделей мотоблоків завжди можна в інтернет-магазині МотоЗилла.