8 неочевидних переваг міні мотоциклів: секрети, про які вам ніхто не розповість

Для тих, хто не боїться стати ближчим до асфальту

Під виразом "міні-мотоцикл" мається на увазі дві категорії мототехніки: пітбайки та дитячі мотоцикли. Обидва варіанти – кросові моделі для гонок треками. Але пітбайки є повноцінними ендуро, тільки в зменшеному вигляді, а дитячі мотоцикли – значно спрощені (іноді навіть немає амортизатора задньої вилки). На обох категоріях міні-мотоциклів не проти поганяти як дорослі, так і діти. Є навіть дорослі перегони на дитячих мотоциклах, де бородаті дядьки з колінами на рівні голови змагаються за звання найкращого. У цій статті ми розглянемо 8 переваг міні-мотоциклів пітбайків, але майже всі представлені плюси відносяться і до дитячих байків.

Надійність

У міні-мотоциклах використовується найпростіший 2-тактний двигун та карбюратор, а також амортизаційна підвіска. Ломатися тут практично нема чому. Головне, змішувати масло та бензин у правильній пропорції, періодично чистити карбюратор, а мінібайк радуватиме вас своєю надійністю.

Він не має додаткових опцій, що забезпечує мінімальну вагу конструкції. Відсутні фари, АКБ, стартер, щонайменше електрики. Тому дроти не лопаються, не перетираються, не обриваються – їх просто немає. А чим менше систем, тим простіше загальна конструкція, вища безвідмовність. Міні-мотоцикл - ідеальний варіант, щоб не проводити в гаражі годинами, намагаючись знайти причину поломки.

Легкість

Середня вага міні-мотоцикла складає 70-80 кг, коли маса звичайного мотоцикла починається від 130 кг і вище (тобто більше майже в 2 рази). Невелика вага дозволяє:

  • легко завантажити байк у автомобіль для виїзду на трек;
  • затягнути його сходами в квартиру, будинок (для зберігання) або на майданчик для виконання трюку;
  • витягти його зусиллями одну людину з бруду, якщо доріжку для покатушек розмило після дощу або ви захотіли відчути на себе повноцінним ендуристом.

Легкість мототехніки дозволяє значно підстрибувати на ґрунтових трамплінах, що додає видовищності змаганням. І тут ми підходимо до наступної переваги.

Трюки

Оскільки пітбайки легкі та невеликі, це розширює можливості використання мотоцикла із застосуванням різних трюків. Адже впоратися з легким мінібайком простіше, ніж з величезним ендуро. Що тільки не виробляють на таких мотоциклах:

  • стопи та віллі;
  • сальто у повітрі;
  • польоти з утриманням лише за одне сидіння, кермо або просто "ластівкою" над мотоциклом;
  • розвороти на 360 градусів у повітрі.

При виконанні трюків невеликі габарити байка та знижена маса дозволяють залишатися довше над землею (менше діє сила тяжіння). Це дає райдеру додатковий час повипендрюватися продемонструвати майстерність, якої немає у власників інших мотоциклів.

Компактність

Міні-мотоцикли набагато менші за габаритами, ніж їхні "старші побратими". Це дозволяє легко завантажити техніку в багажник не тільки мінівена, але навіть звичайного універсала на 5 місць. Тому вам простіше доставляти байк на трек, якщо місце тренувань або змагань розташоване далеко (довго їхати своїм ходом).

Ще компактні габарити полегшують питання зберігання. Адже поставити пітбайк або дитячий мотоцикл можна в гаражі, навіть якщо там вже стоїть автомобіль - поміститься він під будь-яку стіну. Деякі райдери, які не мають гаража, навіть примудряються тримати мінімотоцикл на балконі, адже він займає зовсім мало місця, а затягнути його сходами на 1-2 поверх не проблема.

Маневреність

Невелика вага та габарити дають таку перевагу міні-байку – маневреність. На ньому легше розвернутися на обмеженому просторі, швидко увільнити від суперника, що наближається, виконати поворот навколо напрямного стовпчика. При покатушках на пересіченій місцевості пітбайком простіше керувати та маневрувати між стовбурами дерев. Якщо на кросі зібралося багато конкурентів, ви легко прокладете собі маршрут.

Навіть при експлуатації в місті (наприклад, щоб дістатися на міні-мотоциклі своїм ходом до треку) вам буде легше проїхати в пробці, об'їхати по брівці довгу низку машин, що скупчилися на світлофорі.

Зручність для будь-якого віку

Дитячі міні-мотоцикли добре підходять юним райдерам, оскільки вони вільно дістають ногами до землі, щоб вчасно виставити їх та запобігти падінню. Пітбайки, що відносяться до міні мототехніки ідеальні для будь-якого віку. Висота сидіння варіює від 50 до 70 см. Тому на них особливо комфортно низькорослим людям, адже на мотоциклах з більшою висотою посадкового місця буде важче зберегти рівновагу на світлофорі.

Крім зростання, мінімотоцикли добре підходять і до всіх віків. На них люблять поганяти підлітки, дорослі райдери, яким не вистачає коштів на більший байк.

Доступність

І тут ми підходимо до наступної переваги міні-мотоцикла – цінова доступність. Будь-яка техніка має собівартість, яка складається з ціни витраченого на неї металу, інших матеріалів, використовуваних систем і технологій. Як ми вже говорили, пітбайки та дитячі мотоцикли максимально прості, що вже робить їх дешевшими за інші версії. А через укорочені розміри та малу вагу на їх виробництво витрачається менше матеріалів, що знижує вартість ще більше. Тому, якщо дуже хочеться ганяти по треку, але на ендуро чи кросач ще не вистачає коштів, деякі обирають пітбайк. А потім, пондакопів, можна пересісти на щось велике.

Простота обслуговування

Оскільки міні-мотоцикли конструктивно дуже прості, їх дешево утримувати. З обслуговування потрібно міняти паливний фільтр (якщо він передбачений у моделі) та періодично чистити карбюратор. Коли зростає опір свічки запалення або високовольтного дроту, їх теж змінюють, але це доводиться рідко. Усі розхідники недорогі, тому власники міні-байків витрачаються не більше ніж власники велосипедів.

Якщо сталося серйозне падіння на міні-мотоциклі і пошкодилися конструктивні частини, знайти у продажу деталі до мінібайків не проблема. Наприклад, вони є у нашому інтернет-магазині МотоЗілла. Ми пропонуємо якісні витратні деталі (гальмівні колодки, диски, свічки, фільтри) та запчастини для капремонту ДВС, КПП, підвіски, ходової та аксесуари.