Як зняти заднє колесо на скутері?

Ремонтуючи скутери і мопеди мені періодично доводиться знімати заднє колесо. Як досвідчений майстер, я роблю це за 10-15 хвилин. І сьогодні я дам покрокову інструкцію, як зняти заднє колесо на скутері, щоб і ви змогли зробити це самостійно. Нагадаю, що мене звати Андрій, у мене своя мотомайстерня, а ще я понад 10 років співпрацюю з МотоЗілла, допомагаючи людям обирати якісні запчастини для двоколісного транспорту.

Навіщо може знадобитися знімати заднє колесо

Перш ніж описувати, як зняти заднє колесо на скутері, торкнуся теми, навіщо це може знадобитися. Ось кілька поширених причин:

  • з'явилася тріщина на колісному диску або він деформувався від удару;
  • колесо стало сильно вібрувати, потрібне балансування;
  • покришки зносилися і необхідна заміна гуми;
  • загудів маточинний підшипник;
  • тріснула вісь втулки;
  • мопед наїхав на гострий предмет і шина почала спускати;
  • виникли проблеми з гальмівною системою (з'явилися сторонні звуки, подовжився гальмівний шлях тощо).

Що може знадобитися

Зі свого досвіду розповім, що може знадобитися для зняття заднього колеса скутера. Приготувавши все це заздалегідь, ви заощадите час у процесі роботи:

  • торцева головка на 10 для відкручування гайок і болтів кріплення вихлопної труби;
  • торцева головка на 24 для відкручування маточинної гайки;
  • вороток із тріскачкою;
  • лист фанери або пінопласту, щоб покласти скутер на бік.

Мені ще знадобиться невисока табуретка, в яку я впираю кермо, коли кладу мопед на бік.

Зняття вихлопної труби

Упевнений, що розмірковуючи, як зняти заднє колесо на скутері, ви зіткнетеся з ситуацією, коли спершу доведеться демонтувати вихлопну трубу. Зі свого досвіду зазначу, що в більшості випадків без цього ніяк не обійтися. Тільки на одиницях китайських мопедів (деякі моделі Viper) конструкція дає змогу зняти колесо, залишивши глушник на місці.

Щоб демонтувати глушник, виконайте такі маніпуляції:

  1. Зніміть мопед з підніжки і покладіть набік, на заздалегідь підготовлений лист фанери або пінопласту.
  2. Знайдіть знизу скутера невеликий люк, через який видно фланець, що з'єднує глушник із випускним колектором.
  3. Візьміть головку на 10, встановіть її на одну з гайок кріплення фланця.
  4. Викрутіть її за допомогою тріскачки.
  5. Повторіть аналогічну операцію з другою гайкою.
  6. Поверніть скутер у вертикальне положення, встановивши на підніжку.
  7. Викрутіть два бічні болти, що утримують вихлопну трубу на рамі.
  8. Акуратно відведіть глушник і відкладіть убік.

Демонтаж заднього колеса зі скутера

Даю покрокову інструкцію, як зняти заднє колесо зі скутера, коли попередні роботи виконано:

  1. Затисніть скобу заднього ручного гальма. Якщо на вашій моделі немає штатного фіксатора скоби в затиснутому положенні, притягніть її ременем до ручки.
  2. Встановіть головку на 24 на маточинну гайку. Вставте в неї вороток.
  3. Розмістіть дерев'яний упор між товстими спицями диска і кронштейном варіатора. Раджу не впиратися в корпус коробки, оскільки вона з крихкого сплаву. Дерев'яний упор можна зробити з дошки довжиною 20-25 см і перетином 100х20 мм.
  4. Відкручуйте гайку проти годинникової стрілки.
  5. Послабте затиснуті гальмівні колодки.
  6. Розхитуючими рухами тягніть колесо на себе.

У деяких ремонтованих мною скутерах було потрібно додатково відкручувати нижній болт стійки амортизатора (коли їх два). Якщо амортизатор єдиний, цього робити не потрібно. Також за наявності дискових задніх гальм потрібно відкрутити супорт і прибрати його вбік (шланги при цьому від'єднувати не обов'язково).

Кілька слів застереження від мене - досвідченого майстра. Дерев'яний упор можна використовувати, якщо у вас сталеві диски на задньому колесі скутера. У разі легкосплавних і сильно затягнутої гайки, при спробі відкручування, можна пошкодити спиці.

Наступна моя порада - не загубіть металеве кільце ущільнювача, що розміщується між патрубком вихлопної труби і випускним колектором. Без нього з'єднання не буде герметичним. У деяких моделях у цьому місці розташована паронітова прокладка (іноді з металевою вставкою). Вивчіть її стан. Якщо вона сильно прогоріла або має нерівну товщину, раджу замінити на нову.

Зворотне складання

Перед зворотним встановленням заднього колеса на скутер раджу почистити гальмівні колодки від пилу і сміття. Після цього затисніть гальмо, визначте сторону обертання колеса за малюнком протектора. Встановіть його на вісь правильною стороною, вставте гайку і шайбу. Для затягування торцевою головкою необхідно передбачити зворотний упор дерев'яним брусом. Гайку раджу затягувати добре, щоб колесо не відпало під час руху.

Наступна порада на правах експерта - встановіть вихлопну трубу, наживіть бічні болти до рами, але не затягуйте їх. Спершу правильно вставте фланець у вихлопний колектор, закрутіть гайки шпильок і затягніть їх. Це допоможе уникнути перекосу. Тільки потім затягніть бічні болти.

Завдяки моїй невеликій інструкції ви знаєте, як зняти заднє колесо на скутері. Вся процедура у вас займе близько 20 хвилин, якщо заздалегідь підготувати все необхідне. Під час зняття заднього колеса ви можете виявити стерті гальмівні колодки, обірване обплетення троса, прогорілий глушник або нерівномірно зношену покришку. Всі ці деталі для різних марок скутерів є в інтернет-магазині МотоЗилла.