На який скутер не потрібні права: огляд і приклади

Раніше в Україні було дозволено законом їздити на скутерах із двигуном до 50 см³ без прав. Це стосувалося навіть версій з об'ємом ДВЗ 49,7 см³. Тож дорогами ганяли хлопці та дівчата, які мають лише віддалене уявлення про ПДР. Активно оснащувалися двигунами внутрішнього згоряння і велосипеди, що було популярно серед літніх любителів риболовлі, грибників, дачників. А на який скутер не потрібні права сьогодні, коли законодавство змінилося? На це запитання я дам відповідь далі. Нагадаю, що мене звати Андрій. У мене своя майстерня з ремонту бензотехніки, мотоциклів і скутерів. Інтернет-магазин МотоЗилла - мій давній партнер по бізнесу, завдяки якому у мене є якісні мотозапчастини для ремонту будь-якої мототехніки.

Визначаємося з нормами законодавства

Щоб розібратися, на який скутер не потрібні права, необхідно подивитися правила дорожнього руху. У ПДР України, пункт 2.1, сказано, що "водій механічного транспортного засобу повинен мати права". Їх необхідно завжди брати з собою, сідаючи за кермо. Після появи електронної версії прав у застосунку "Дія", допустимо обмежитися наданням тільки цього варіанта, який можна продемонструвати на смартфоні.

Із ПДР видно, що права необхідні для керування "механічним транспортним засобом". Що ж це означає і на які види транспорту поширюється? Заглянемо в ПДР, пункт 1. Там сказано, що під механічним ТЗ мається на увазі будь-який транспорт, що приводиться в рух двигуном внутрішнього згоряння. Поняття стосується двоколісної і триколісної техніки, а не тільки автомобілів, тракторів і автобусів.

Далі в правилах дається визначення, що механічний транспорт із двигуном об'ємом до 50 см³ вважається мопедом. Необхідні права категорії А1. На дороги громадського користування можна виїжджати з 16 років. Версії з моторами від 50 см³ розглядаються вже як мотоцикли. Потрібні права категорії А. Їздити по дорогах дозволено з 18 років. Виходить, зараз немає такого скутера з двигуном внутрішнього згоряння, на який були б не потрібні права. Щодо електричних версій, які набирають популярність, поділ припадає на потужність 4 кВт. До цього значення потрібна категорія А1, а понад 4 кВт - А.

Ця зміна прийшла не вчора. Постанову Кабінету Міністрів було ухвалено в 2011 році. Саме тоді закінчився час, коли на мопедах із ДВЗ об'ємом менше ніж 50 см³ можна було їздити без прав і будь-яких документів.

Відповідальність за порушення

Якщо хтось не встежив за змінами 2011 року і катається на скутері з бензиновим двигуном без прав, загрожує адміністративний штраф у розмірі 3400 грн. Але у співробітника поліції має бути привід, щоб вас зупинити і попросити показати документи. Просто так, без причини, цього робити їм не можна (але вони роблять). При повторному порушенні сума штрафу, згідно з КпАП ст. 126, збільшується до 40800 грн.

Приклади скутерів, на які не потрібні права

Ну а що можна сказати щодо малопотужних електричних скутерів, які живляться від батареї? У ПДР сказано, що до "механічних транспортних засобів належать ТЗ з електродвигуном потужністю понад 3 кВт". З правил ясно видно, на який скутер не потрібні права в Україні, - це версії з моторами до 3 кВт. Наведу кілька прикладів таких транспортних засобів, на яких можна сміливо їздити, не боячись штрафу.

Ninebot E100

Має електричний двигун потужністю 1800 Вт, який дає змогу розганяти скутер вагою 80 кг до 60 км/год. Батареї вистачає до 100 км шляху містом. Заряджається модель за 6-7 годин, тому щоранку вона буде повністю готовою, навіть якщо під вечір ви викочуєте заряд у 0. Маса користувача дозволена до 150 кг. Вважаю його чудовим варіантом для поїздок на роботу, по магазинах, на навчання тощо.

Maxxter FALCON III

Китайський скутер оснащений двигуном потужністю 1000 Вт, має запас ходу до 80 км. Максимальна швидкість у нього порівняно невелика - 45 км/год. Дуже безпечний, з хорошим оглядом по дзеркалах, великим закритим багажником. Не потребує жодних документів.

Maxxter ROCK

Електромопед не потребує прав категорії А1, оскільки має потужність 2 кВт. Розвиває швидкість до 45 км/год і проїде на одному заряді до 70 км. Відрізняється підвищеною стійкістю завдяки широким покришкам.

А ось уже для скутера Rover Storm 1 потрібні права категорії А1, оскільки потужність його двигуна становить рівно 3 кВт. Саме від цього показника і починається визначення механічного транспортного засобу в ПДР.

Тепер ви знаєте, на який скутер не потрібні права для їзди в Україні. Але я раджу, якщо ви володієте електробайком, возити з собою його технічну документацію. Це допоможе залагодити можливий спір на місці, якщо у співробітника поліції виникне питання щодо потужності електричного двигуна. У разі поломки, знайти будь-які запчастини для скутерів ви можете в МотоЗілла. Також інтернет-магазин пропонує різноманітні диски та обода, моторні мастила, протиугінні системи тощо. Для електричних скутерів тут є зарядні пристрої.