Як заклеїти камеру велосипеда своїми руками: покрокова інструкція латання дірок і проколів

Під час ремонту велосипедів і скутерів мені не раз доводилося усувати проколи камер. Проколюються колеса під час наїзду на цвях, саморіз, скло. Пошкодження бувають точковими або поздовжніми. Трапитися таке може в будь-який момент, оскільки сміття на дорозі вистачає. Один із моїх клієнтів поділився, що одного разу йому довелося пройти з велосипедом 15 км пішки, оскільки під час катання пробило колесо. Сьогодні я розповім як заклеїти камеру велосипеда в разі проколу, щоб безневинна вечірня прогулянка на двоколісному транспортному засобі не перетворилася на виснажливий похід із байком у руках. Нагадаю, що мене звати Андрій. Я майстер, і співпрацюю з МотоЗілла вже 10 років, допомагаючи моїм клієнтам обирати запчастини для велосипедів, мотоциклів та скутерів.

Покрокова інструкція з ремонту камери велосипеда

Спершу опишу, як заклеїти камеру велосипеда за допомогою стандартного ремкомплекту, який я рекомендую купити і завжди брати з собою. Для цього добре мати на байку невелику кобуру, щоб не забувати перекладати ремнабір з кишень одягу. Залежно від комплектації до такого набору входять: 6-24 одноразових латки на плівці, клей, абразивна пластина для зачистки гуми, монтажні лопатки.

Ось покрокова інструкція від майстра, заснована на особистому досвіді, як заклеїти камеру велосипеда своїми руками, використовуючи стандартний набір:

  1. Переверніть байк і встановіть на поверхні, спираючи його на кермо і сідло.
  2. Демонтуйте пробите колесо, відкрутивши гайки або швидкознімні фіксатори.
  3. Розбортуйте один бік, діставши край покришки з-під обода.
  4. Витягніть камеру назовні. При цьому не прокручуйте шину, зберігаючи її положення щодо обода.
  5. Накачайте камеру насосом і прислухайтеся, де шипить. Так ви знайдете місце проколу. Якщо шипіння не чути, значить отвір занадто маленький. Це добре, але тоді для пошуку дірки раджу занурити накачану камеру у воду (відро, тазик, калюжа). Головна умова - вода має бути стояча, щоб побачити, звідки виходитимуть бульбашки повітря. У полі, де немає калюжі, використовуйте воду з питної пляшки. Протріть нею камеру. Прокол почне свистіти.
  6. Знайшовши отвір, піднесіть камеру до обода, сумістіть ніпель і отвір під нього. Так ви вирахуєте пошкоджене місце на покришці.
  7. Огляньте його зовні, промацайте всередині - можливо, там усе ще буде стирчати цвях. Витягніть сторонній предмет, інакше ви знову проб'єте камеру після ремонту.
  8. Пробите місце на камері зачистіть спеціальною абразивною пластинкою, щоб поверхня стала шорсткою. Це підвищує адгезію.
  9. Протріть ділянку розчинником, спиртом або ацетоном для знежирення і видалення сміття.
  10. Зніміть з латки захисну плівку і нанесіть на поверхню латки клей. Я, для надійності, наношу клей і на саму камеру.
  11. Прикладіть латку до камери і міцно стисніть пальцями на хвилину.
  12. Підкачайте трохи камеру, щоб її було легше заправити в покришку.
  13. Вставте ніпель в отвір обода для соска, заправте камеру в шину.
  14. Підкачайте насосом ще трохи колесо, щоб камера розправилася.
  15. Загорніть борт покришки в обід.
  16. Виставте потрібний вам тиск насосом за манометром.

Як заклеїти камеру велосипеда підручними засобами

Якщо ви з тих райдерів, які не мають ремнабору - раджу придбати. У разі, коли ви вже пробили колесо, а велосипед потрібен терміново (немає часу їхати в магазин по ремонтний набір, магазин занадто далеко тощо), можна заклеїти камеру велосипеда підручними засобами. Наприклад, я рекомендую використовувати для цього двосторонню монтажну стрічку. З її допомогою зазвичай приклеюють молдинг на автомобілі. Є стрічка на спіненій основі, яка продається разом із усіляким дріб'язком (гачками для ванної, декоративними настінними прикрасами тощо). Вона теж підійде.

Для ремонту камери знадобляться: ацетон, ножиці, запальничка або сірники. Процес виконується в такій послідовності:

  1. Демонтуйте пошкоджене колесо, розбортуйте його, витягніть камеру.
  2. Перевірте саму шину, щоб у ній не залишилося стороннього тіла, піску.
  3. Протріть гуму ацетоном.
  4. Відріжте ножицями смужку липкої стрічки, видаліть захисний шар паперу з одного боку.
  5. Накладіть її на прокол і притисніть пальцями.
  6. Прогрійте стрічку запальничкою, щоб її краї краще сплавилися з гумою.

Але попереджу на підставі свого досвіду, що гріти потрібно секунд 5-10, щоб не спалити клей і зовнішній шар паперу. Папір зі зворотного боку відривати не потрібно, щоб камера не приклеїлася до покришки під час встановлення.

Наостанок підкажу, що за відсутності монтажної пластикової лопатки для розбортування колеса велосипеда можна користуватися ложкою або зубною щіткою. Це такий лайфхак від мене - майстра з ремонту для новачків. Ну а якісні деталі до свого велосипеда, включно з новими камерами і покришками, ви знайдете в інтернет-магазині МотоЗілла. Ще раджу встановити антипрокольні стрічки, щоб підвищити міцність колеса при наїзді на гострий предмет.