Який тиск має бути в шинах мотоцикла/скутера

І знову всім привіт! Я Андрій, співпрацюю з МотоЗілла 10 років і з 2020 року займаюся ремонтом мопедів і мотоциклів. Клієнти у мене нерідко запитують, до якого тиску качати шини в скутерах або мотоциклах. Ці параметри дуже важливі, оскільки впливають на безпеку і керованість байком. Сьогодні я розповім, який тиск має бути в шинах двоколісних транспортних засобів, і як його правильно виставити.

Измерение давления в шинах мотоцикла

Вимірювання тиску в шинах мотоцикла

На що впливає тиск у шинах мотоцикла

Перед тим, як розібратися, який тиск має бути в шинах скутера, мопеда або мотоцикла, спершу розповім, на що він впливає:

  • Зносостійкість. Недокачана шина лягає на асфальт великою площею, а серединка залишається увігнутою. Регулярна їзда швидко зношує всю покришку. У перекачаному стані гума навпаки торкається дороги тільки верхівкою еліпса, яка швидко стирається до корду. Наскок на один камінь, і покришку розриває.
  • Керованість. У недокачаної шини хороше зчеплення з дорогою, але збільшується радіус повороту мотоцикла. Перекачана стає занадто жорсткою, мотоцикл постійно трясе.
  • Ресурс підвіски. Знижений тиск у колесах гірше амортизує нерівності дороги, тому удари передаються в підвіску. Підвищений тиск взагалі створює відчуття, що у скутера немає підвіски - все відчувається "п'ятою точкою".
  • Гальмівні властивості. Шини скутера зі зниженим тиском швидше загальмовують транспорт, але якщо показники занадто низькі, безкамерки можуть зірватися з обода. Перекачані покришки ледве торкаються асфальту, тому гальмівний шлях значно збільшується. На моїй практиці нерідкі випадки зриву в занос.
  • Витрата палива. Низький тиск збільшує пляму контакту, а з ним і опір коченню, тому витрата палива зростає. Високий тиск у колесах зменшує пляму контакту, вірогідні прослизання і пробуксовування.
  • Рівень шуму. Перекачані покришки скутера або мотоцикла сильно гудуть на швидкості, що додатково стомлює райдера.

Таблица давления воздуха в шинах

Таблиця тиску повітря в шинах

Який тиск виставляти в шинах скутера/мотоцикла

Як досвідчений майстер з ремонту мототехніки, відповім: який тиск має бути в шинах байка - прямо вказано в інструкції з експлуатації вашого транспортного засобу. Поради виробника в мануалі - це найоптимальніший варіант, адже він краще знає конструктивні особливості свого виробу, проводив над ним випробування і тести. Часом деякі виробники покришок прямо пишуть, який тиск має бути в їхніх шинах. Цю інформацію слід шукати на бічній частині гуми.

Наведу в таблиці поширені значення, які залежать від розміру колеса, положення (переднє воно чи заднє), а також від ступеня навантаження.

Розмір колеса

Тиск у передньому з одним райдером, кгм/см²

Тиск у задньому з одним райдером, кгм/см²

Тиск у передньому при повному навантаженні, кгм/см²

Тиск у задньому при повному навантаженні, кгм/см²

100/60-10

2,2

2,3

2,3

2,4

130/60-13

1,8

2,0

2,0

2,2

120/70-12

2,2

2,3

2,3

2,4

130/90-10

1,9

2,1

2,0

2,2

100/90-10

1,9

2,1

2,0

2,2

130/70-12

2,2

2,3

2,3

2,4

Як видно з таблиці, у більшості скутерів, мопедів і мотоциклів тиск у шинах має бути на рівні 2,0-2,3 атм. Між переднім і заднім колесом присутня різниця в 0,1-0,2 атм. Якщо додається ще один пасажир або мішок картоплі, колеса підкачують на 0,1-0,2 атм додатково. Усі виміри раджу робити манометром на холодну, до початку їзди. Згодом повітря в камерах прогрівається, розширюється, тиск зростає.

Відійти від встановлених виробником норм тиску в шинах мотоцикла можна тільки короткочасно для реалізації певного завдання. Наприклад, на байках ендуро доводиться виконувати трюки зі стрибками на задньому колесі. Для підвищення стійкості в ньому знижують тиск. Або ви заїхали в пісок, пухкий сніг, бруд, і колеса просто гребуть на місці. Щоб не штовхати скутер по довгій ділянці руками, раджу знизити тиск, збільшивши площу контактної плями. Тоді колеса зможуть краще відштовхуватися від пухкої поверхні.

Як підібрати тиск, не знаючи інструкції

Якщо ви не знаєте модель вашого мотоцикла або скутера, на боковині відсутні характеристики, а може немає часу розбиратися, який тиск має бути в шинах, раджу накачати до 2,2 атм передню покришку і 2,3 атм задню. Проїдьте, подивіться на гуму, чи не сильно вона просідає, або навпаки, чи не надмірно жорстка. Відповідно до цього підкачайте або приспустіть шини.

Перевіряйте тиск у покришках перед кожною далекою поїздкою. Експлуатуючи байк по місту, візуально оцінюйте стан коліс щоразу, підходячи до мотоцикла. Раджу завжди возити з собою інструмент для ремонту покришок і камеру (якщо у вас камерні шини), оскільки, на відміну від автомобіля, запаски у нас немає. Якщо тиск у покришках мопеда або мотоцикла виставлено неправильно, вже скоро вам доведеться купити нові шини. Великий вибір за розумними цінами є в каталозі МотоЗилла.