Як зробити кожух для генератора своїми руками?

Бензинові та дизельні генератори потрібно експлуатувати на вулиці, щоб забезпечити видалення відпрацьованих газів у зовнішнє середовище. Але за межами будинку обладнання потребує захисту від опадів. Для цього продаються заводські кожухи або ящики, які одночасно знижують шум роботи двигуна внутрішнього згоряння. Але ціна таких "будиночків" для генератора досить висока (часом дорожча за саму бензинову електростанцію). Тому розглянемо, як зробити кожух для генератора своїми руками з доступних матеріалів.

З чого зробити каркас

Як головний матеріал багато хто віддає перевагу дерев'яному брусу перетином 50х50 мм. Підійде звичайний сосновий, тверді породи використовувати не обов'язково. За габаритами досить зробити запас з кожного боку по 5 см виходячи з фактичних розмірів бензогенератора. Наприклад, якщо його габарити 730х495х405 мм, то каркас можна виготовляти з розмірами 830 мм по довжині, 600 мм по ширині і 500 мм по висоті.

Але ящик можна зробити і більшим - тоді буде зручніше обслуговувати домашню електростанцію, не виймаючи її з саморобного кожуха. Наявність вільного простору всередині дасть змогу розмістити додаткове обладнання, наприклад, систему опалення. Але про це трохи пізніше.

кожух для генератора своими руками

кожух для генератора своїми руками

Дерев'яний брус збирається в каркас саморізами. Але оскільки генератор сильно вібрує під час роботи, з'єднання потрібно посилити металевими куточками. Брус просочується морилкою або лаком для захисту від паразитів і вологи. Основа для розміщення на асфальті, плитці або просто землі може бути у вигляді будівельного складського палета. Таке піднесення ізолює решту конструкції від вологи, особливо якщо в місці встановлення утворюється калюжа від дощу або талого снігу.

Другий варіант матеріалу каркаса саморобного кожуха для генератора - це профільна металева труба перетином 20х30 мм або 30х40 мм. Конструкція зі сталі міцніша, але матеріали обійдуться дорожче. Це оптимальний варіант, якщо генератор у кожусі розміщуватиметься не на подвір'ї приватного будинку, а на тротуарі поруч із магазином. З таким виконанням вийде антивандальна конструкція. Але її вага буде більшою. З одного боку це плюс (злодії не зможуть вкрасти), з іншого - вам важче буде її донести до місця встановлення або транспортувати.

Чим обшити стінки кожуха

Недорогий варіант за ціною для обшивки стінок кожуха генератора - листи OSB. Матеріал легко ріжеться ножівкою за заданим розміром. Листи розмічають так, щоб вони повністю закривали ящик із каркасом. Кріпляться вони саморізами до бруса. Для кращої герметичності всі щілини проклеюються будівельним герметиком.

кожух для генератора своими руками

кожух для генератора своїми руками

Три стінки робляться глухими (задня і дві бічних). Передня виконується у вигляді дверцят для легшого встановлення бензинового або дизельного генератора. Знадобиться дві петлі для навішування. Рекомендовано залишати знизу невелику полицю, щоб двері в закритому положенні спиралися на неї. Це допоможе запобігти провисанню. Для захисту від грабіжників можна встановити дві петлі під навісний замок. Дах саморобного кожуха для генератора теж робиться відкидний на петлях, щоб було легше:

  • заправляти паливний бак;
  • обслуговувати (міняти масло, фільтр, свічку);
  • ремонтувати;
  • виймати/вставляти бензоелектростанцію.

У теплу пору року кришка відкривається для поліпшення циркуляції повітря, щоб уникнути перегріву. Її можна підперти брусом або передбачити газовий упор. Стінки і дах зовні обшиваються руберойдом, профлистом або гнучкою черепицею. Мета - захистити матеріал від опадів.

Чим утеплити кожух для генератора

Зсередини для утеплення на листи OSB наклеюється фольгований ізолон. Це спінений поліетилен, який затримує теплообмін. Сторона з фольгою розміщується до генератора. Вона відбиває тепло і підвищує пожежну безпеку ящика. Інший варіант утеплення - плити пінопласту. Достатньо перетину 30-50 мм. Якщо заздалегідь обираєте такий спосіб утеплення, то кожух для генератора має бути більшим на товщину плит ізоляції. У них немає самоклейної основи, тому вони фіксуються герметиком. Шви між панелями пінопласту теж промазують. Утеплювати потрібно стінки і дах.

Які отвори передбачити в кожусі

Виготовляючи кожух для генератора своїми руками, потрібно передбачити отвори в корпусі для забезпечення правильної роботи пристрою. У бічних глухих стінках потрібно вирізати:

  • отвір для встановлення всмоктувального вентилятора, що обдуває електростанцію;
  • вихідний клапан для видалення повітря разом із парами бензину;
  • отвір для виведення глушника і видалення відпрацьованих газів;
  • отвір для заведення кабелю, що передає напругу від електроустановки в будинок або майстерню.

Як обладнати опалення

Щоб полегшити запуск генератора в сильний мороз (особливо дизельні версії), всередині передбачають електрообігрівач. Він зігріває паливо і повітря. Якщо ДГУ з рідинним охолодженням, тоді обігрів не дає замерзнути воді в контурі. Живлення електрообігріву здійснюється від розміщеного всередині акумулятора. Коли станція запускається, вона ж заряджає АКБ. Можливе оснащення генератора системою АВР (автоматичне введення резерву). Тоді вона буде вмикатися самостійно в разі відключення електроенергії в будинку або на іншому об'єкті.

Тепер ви знаєте, як зробити кожух для генератора своїми руками. Якщо вам потрібен якісний бензиновий або дизельний генератор, ви можете їх купити в нашому інтернет-магазині МотоЗилла. У нас є все необхідне для ТО (свічки, фільтра, оливи).