Найпопулярніші види мотоциклів у 2023: які типи мотоциклів користуються попитом?

Не реклама, але чіпляє

Війна й економічна криза показали, що найвигідніше мати як транспорт мотоцикл, а не автомобіль. Він помірно витрачає паливо (яке вже зникало з заправок), зручний для маневрування в міському потоці в годину-пік, дає змогу без зусиль добиратися як на роботу містом, так і подорожувати нашими дорогами, об'їжджаючи ями. Ми проаналізували статистику продажів з відкритих джерел і асортимент техніки в магазинах, щоб скласти ТОП-7 найпопулярніших типів мотоциклів, які користуються попитом у 2023 році. Спойлер - через те, що запчастини на мотоцикли з Китаю коштують дешево, байки з піднебесної заполонили майже весь топ.

Девушка на мотоцикле спортивном
Дівчина на мотоциклі спортивному

Трохи статистики та спостережень

Аналізуючи статистику продажів, можна виділити кілька основних фактів про те, які типи мотоциклів найпопулярніші у 2023 р:

  • За минулий час з початку 2023 року в сервісних центрах МВС з усіх зареєстрованих операцій з мототехніки 54% припадало на постановку на облік нових мотоциклів. Відповідно решта 46% - це перереєстрація мототехніки з пробігом на нового власника. Як видно, невелику перевагу становлять ті, хто вважає за краще купувати нові мотоцикли в салонах та інтернет-магазинах. Мабуть, ще не вийшли з дитинства і їм подобається збирати конструктор - адже мотоцикл приходить у коробці наполовину розібраний.
  • На відміну від автомобільного ринку, пригін мотоциклів з-за кордону з розмитненням користується невисоким попитом. За 2023 рік їх було ввезено лише кілька сотень. Для порівняння, за 2022 рік машин було завезено близько 600 000, а Рено Меган зараз такий самий за поширеністю як Ланос. Отже, більшість співвітчизників воліють купувати мотоцикли всередині країни на вже українській реєстрації.
  • Найпопулярніші марки мотоциклів із доступних в Україні: Honda, Yamaha, BMW, Suzuki. Це гучне ім'я, образи, що засіли в підсвідомості, зі вкладишів жуйок Турбо, надійність (хоча вони теж ламаються). Якщо у 18 років стати володарем такого мотоцикла, тестостерон стане вищим, а прищів на обличчі буде менше)). Але круті мото марки активно "тиснуть" китайські бренди Lifan, Spark, Musstang, Viper тощо. Наповал вбиває їхня доступна ціна - можна "дріб'язок" висипати з кишені й випадково купити китайський скутер. Однак якість запчастин буває "пластиліновою", тому надійність кульгає.

Купити новий мотоцикл можна як в інтернеті, так і в салонах, які є у всіх великих містах. Б/в сегмент тільки на одному auto.ria представлений у більш ніж 5600 моделях. Які ж види мотоциклів подобаються покупцям з урахуванням усіх новинок і перевірених часом версій?

ТОП-1 Класика (ретро)

На першому місці за кількістю продажів у 2023 р. стоїть мотоцикл Jawa 350. Це визнана класика, перевірена роками. На ньому їздили наші батьки, вважаючи себе найкрутішими. Можливо, у декого ще свіжі спогади спільного ремонту куліси з татом на вихідних у гаражі: голодні, по лікоть у мазуті, але щасливі, коли все перемикається чітко.

Такі моделі все ще активно експлуатуються в Україні і продаються на вторинному ринку. Запчастини дешеві, є в наявності. Багато майстрів добре знають будову і методи ремонту.

Ці мотоцикли підійдуть людям різного віку, які люблять практичність і простоту.

ТОП-2 Дорожні (сучасні)

Найбільша категорія за кількістю моделей, що продаються у 2023 році, складається з дорожніх сучасних мотоциклів. Серед найбільш поширених:

  • Lifan LF150;
  • Lifan LF175;
  • Musstang MT125;
  • Spark SP125C;
  • Bajaj Boxer BM 150;
  • Viper V125.

Вигляд у більшості простий і невибагливий, але сучасний. Хоча такі, як Geon Scrambler 250 мають замашки на спортивний образ. Як видно зі списку, - домінують на ринку китайці - nihao (привіт Піднебесній), без якої багато хто так і не відчув би радість володіння "залізним конем". Але є і преміальні версії від світових брендів - Suzuki GS500, Yamaha YBR 125 тощо.

Такий тип мотоциклів підійде для поїздок по місту, на риболовлю, в сусіднє місто. Але коли потрібно провідати тещу, завжди напередодні ламається, що на руку власнику)

ТОП-3 Ендуро

Популярні у 2023 році мотоцикли класу ендуро. На них можна поганяти по бездоріжжю, хороша видимість по місту через високу посадку, менше відчуваються удари при проїзді ям, зважаючи на колеса діаметром 19-21 дюйм. Серед моделей цього виду мотоциклів, що купуються, найбільш затребувані:

  • Shineray XY250;
  • Honda CB500;
  • Shineray XY200;
  • Forte Cross 250.

Найчастіше за кермом такого байка можна побачити молодих людей, які люблять пригоди. Але якщо вас зупинять за перевищення швидкості, а ви покажете пенсійне посвідчення, сидячи на ендуро, отримаєте посмішку поліцейського і, ймовірно, штрафу не буде.

Мотоцикл синего цвета
Мотоцикл синього кольору

ТОП-4 Пітбайки

Актуальні у 2023 пітбайки. Це тип мотоцикла з невеликими колесами 14-15 дюймів, великим ходом амортизаторів і коротким сидінням. Пітбайки купують підліткам (можна ганяти з 16 років, купивши отримавши права). Підходять для трюків (дуже легкі - до 80 кг), їзди по пересіченій місцевості, піску.

Непоганий варіант, щоб зрозуміти, що таке мотоцикл, перш ніж купити синові нормальний байк.

ТОП-5 Скутери

Найдоступніший за ціною вид мотоцикла, тому нерідко за кермом можна побачити навіть бабулю в окулярах з -7 діоптрій. Зручна пряма посадка, мала вага (можна затягнути в квартиру на балкон), є багажник. Легко сідати і можна їздити не тільки в штанах, а навіть у спідниці. Серед такого типу мототехніки покупці найчастіше цікавляться моделями Yamaha Jog або Suzuki Address V125. Про версії з Піднебесної не пишемо, оскільки тільки при запиті "китайський скутер" випадає 175000 результатів у пошуку Google.

А ви бачили ролик про вантажопідйомність китайського скутера на 50 кубів? З таким і машина не потрібна))

ТОП-6 Спортбайки

Залишаються популярними у 2023 р. і спортбайки з майже лежачою посадкою, стильним спортивним виглядом, гучним ревом мотора. Це доля молоді, ну або завзятих гонщиків. Якщо потрібен тільки гарний вигляд для понтів, обирають Loncin LX250 - швидше за 120 км/год він все одно не їде, хоча виглядає агресивно. Поціновувачі справжніх спортбайків ганяють на Yamaha YZF-R1 (200 к.с., макс.швидкість 299 км/год).

І так, тут додаток Waze (привіт таксистам) не допоможе уникнути штрафу з камери відеофіксації - не встигнете зупинитися)

ТОП-7 Круїзери

Любителі далеких поїздок обирають круїзери. Це важкі тип мотоциклів зі зручною посадкою. На них можна махнути через всю країну у відпустку, подивитися красиві місця. Мотори потужні, є багажні відсіки, надійність висока. Круїзери класичного вигляду (наприклад, Yamaha Drag Star 400) люблять байкери. Сучасні моделі на кшталт максі-скутер Suzuki Skywave підійдуть і чоловікам, і жінкам, а також для їзди удвох. 55 "конячок" під попою впораються.